"Blijf alstublieft plasma doneren tijdens de coronacrisis." Vader uit Gullegem vreest een tekort aan plasma voor mensen met een immuunstoornis

Mensen met een immuunstoornis kunnen beter worden met een geneesmiddel dat gemaakt is uit plasma. De dochter van Nicola Dejaeghere uit Gullegem krijgt zo'n therapie. "Voor ons lukt dat nog,  maar we houden ons hart vast voor wie nu te horen krijgen dat zij of hij een immuunstoornis heeft," zegt Dejaeghere. Want er dreigt een tekort aan plasma door de coronacrisis.

Het tekort is op twee manieren ontstaan. De ziekenhuizen hebben de jongste maanden meer plasma gebruikt en sinds het begin van de coronacrisis is ook veel minder plasma gedoneerd. Patiënten met een immuunstoornis kunnen kinderen zijn, maar ook volwassenen bij wie dus op latere leeftijd een immuunstoornis is vastgesteld. 

"Mensen hoeven niet bang te zijn om naar de donorcentra van het Rode Kruis te gaan. Ze worden bemand door professionelen en het is er coronaveilig", zegt Dejaeghere. De donorcentra zijn nooit dicht geweest tijdens de coronacrisis. Een bezoekje aan zo'n centrum is een goed idee. Je helpt er mee mensen beter maken.  

Meest gelezen