Politiemensen in Jette alweer bekogeld door jongeren

In Jette hebben jongeren opnieuw politiemensen bekogeld tijdens een interventie in de Essegemwijk. Eén verdachte kon worden opgepakt, maar voor de tweede keer in een week tijd probeerden zo’n 15 jongeren met fysiek geweld de arrestatie te verhinderen. De laatste tijd worden alsmaar vaker politieploegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geviseerd door jongeren.

Woensdagavond gooiden twee jongeren een kassei op een voertuig van de zone Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem) toen die op patrouille was in de Essegemwijk in Jette. "Onze mensen zijn uitgestapt en hebben te voet de achtervolging ingezet op de twee daders”, zegt woordvoerder Caroline Vervaet. “Een van hen, een meerderjarige, kon worden opgepakt. Maar bij de arrestatie werden onze mensen omsingeld door zo’n 15 omstaanders. Ze gooiden met projectielen en probeerden met duw- en trekwerk de arrestatie te verhinderen. Na de arrestatie van de verdachte werd het politievoertuig opnieuw bekogeld op weg naar het commissariaat. De jongvolwassen verdachte werd na verhoor ter beschikking gesteld van het parket.”

Ondergrondse parkeergarage

Eerder deze week werd een patrouille van de politie in dezelfde wijk ook al aangevallen bij een interventie. Bij een drugscontrole in een ondergrondse parkeergarage probeerde toen een vijftiental mensen het politiewerk te verhinderen. Pas nadat verschillende politieploegen van Brussel Hoofdstad/Elsene en de federale politie bijstand kwamen leveren, kon de situatie worden gekalmeerd. Uiteindelijk werden tien personen opgepakt. 

Toen de agenten toekwamen, werd hun politievoertuig gemolesteerd

Gisteren nog getuigde Jurgen De Landsheer, korpschef van Brussel Zuid, over een gelijknamig incident in Anderlecht in het VRT-programma De Afspraak. “Een patrouille werd naar een woonwijk gelokt met een valse oproep. Toen de agenten daar aankwamen, werd de weg geblokkeerd en het politievoertuig gemolesteerd.” Volgens de woordvoerder van de politie zouden zo’n 50 jongeren de politie omsingeld hebben en werd er minstens één steen naar het voertuig geworpen. Er loopt een onderzoek naar de zaak, maar voorlopig kon er niemand worden opgepakt.

Extra controles

Intussen laat de politiezone Brussel West weten dat er extra controles zullen worden uitgevoerd in de Essegemwijk in Jette. “Het is een wijk die sowieso al veel aandacht van ons krijgt”, zegt Caroline Vervaet. “We doen er regelmatig controles en werken er nauw samen met de preventie- en gemeentediensten. We zullen de controles de komende dagen nog opdrijven.”

Meest gelezen