Belga

Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzoekt "vaccinatietwijfel": "Om mensen gerichter te informeren"

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen start met een onderzoek naar zogenoemde "vaccinatietwijfel" in ons land. Het zal nagaan welke mensen zich wel of niet willen laten vaccineren tegen corona, en om welke reden. Zo kan het Instituut de bevolking gerichter informeren. "We willen dat mensen beslissingen nemen op basis van de juiste informatie", zegt professor Koen Peeters.

Wellicht zullen er binnenkort verschillende coronavaccins verschijnen, en die zullen gratis zijn, maar niet verplicht. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen zal daarom een onderzoek voeren naar "vaccinatietwijfel". Als er meer duidelijkheid is over wie zich wel of niet wil laten vaccineren en waarom, dan kan de overheid in de toekomst gerichter sensibiliseren. Zo wil men vermijden dat mensen hun keuze baseren op foutieve informatie. 

"We willen dat mensen beslissingen nemen die gebaseerd zijn op de juiste informatie. Het is niet de bedoeling dat mensen uitgaan van valse berichten op sociale media of van samenzweringstheorieën", zegt professor Koen Peeters. 

Niet alle twijfels ongerechtvaardigd

Uiteindelijk wil het Instituut zoveel mogelijk mensen overtuigen om zich te laten vaccineren tegen corona. "Maar als mensen het beter vinden zich niet te laten vaccineren, dan kan dat natuurlijk ook aanvaardbaar zijn, zolang die keuze gemaakt is op basis van de juiste berichten", klinkt het. 

Als sommigen het op basis van juiste informatie beter vinden om zich niet te laten vaccineren, dan kan dat ook aanvaardbaar zijn

Professor Koen Peeters, Instituut voor Tropische Geneeskunde

Het Instituut benadrukt ook dat niet alle twijfels ongerechtvaardigd zijn. "Als sommigen bijvoorbeeld vragen hebben over de korte periode waarin de vaccins ontwikkeld zijn, dan willen we die vragen ook beantwoorden. We willen de bevolking in dialoog laten treden met experts, om hen zo goed mogelijk te informeren", aldus Peeters.

Onderzoek voor vaccinatiestrategie

Om zo gericht mogelijk te kunnen informeren, moet er dus eerst een onderzoek plaatsvinden. Hoe dat onderzoek precies zal gebeuren, moet nog verder worden uitgewerkt. Er wordt onder meer gedacht aan het internet en de samenwerking met de gemeenten en Kind en Gezin. 

Hoe de latere informatiecampagne over het vaccin er zal uitzien, wordt pas duidelijk wanneer het Instituut weet welke mensen twijfels hebben en hoe die doelgroep het best wordt bereikt. "Er gaan bijvoorbeeld verschillende vaccins komen. Bepaalde vaccins zijn dan misschien beter geschikt voor bepaalde groepen. Ook dat zullen we opnemen in onze vaccinatiestrategie en de communicatie daarrond."

Meest gelezen