Kerstboom aangekomen op Grote Markt van Brussel: "Hij stond 27 jaar in de tuin van ons hotel"

In Brussel is de kerstboom vanmorgen aangekomen op de Grote Markt. Die werd gisteren gekapt in de Hoge Venen en kwam met een speciaal transport naar onze hoofdstad. Ook dit jaar gaat het alweer om een prachtexemplaar en hangt er ook nog eens een mooi verhaal aan vast.  

De kerstboom werd gisteren gerooid in Robertville, een dorpje in de provincie Luik. De boom stond jarenlang in de tuin van hotel La Chaumière du Lac. "Het was onze kerstboom 27 jaar geleden", aldus eigenares Birgit. "We kregen hem cadeau omdat we de eerste kerst vierden in ons hotel. De boom, een nordmann, is intussen 18 meter hoog en het is echt een prachtige boom. Voor ons is het mooi dat hij nu tijdens dit speciale coronajaar op de Grote Markt mag staan. Het geeft toch wat licht en vreugde bij de mensen."

Het was een erg emotioneel moment toen de eigenaars de boom zagen vertrekken
Pierre Demesmaeker, Inter-Arbo

De boom werd gekapt door boomkwekerij Inter-Arbo uit Sint-Pieters-Leeuw, ze zijn gespecialiseerd in bomen tussen 5 tot 25 meter groot. "We helpen mee de boom selecteren, over deze waren we al vijf jaar aan het onderhandelen om hem op een eervolle plaats te krijgen", zegt Pierre Demesmaeker van Inter-Arbo.

"Het is een emotionele overweging geweest voor die mensen want ze hebben de boom ooit cadeau gekregen van hun ouders toen hun hotel openging", zegt Demesmaeker. "In april is de papa overleden en wellicht zal de moeder ook snel overlijden. Het was dus erg emotioneel om te zeggen dat de boom nu ook mocht vertrekken.”

Lees verder onder de foto van de kap gisteren:

Licht en magie

De boom weegt meer dan vijf ton en werd met een speciaal transport naar Brussel gebracht. Daar wordt hij dan rechtgezet op de Grote Markt en versierd. "Een belangrijk moment voor de Brusselaars", zegt Marinia Bresciani van Brussels Major Events. "Het is misschien niet de grootste boom, maar het is een mooie boom van goede kwaliteit."

"Het is een moeilijk jaar en iedereen is toch een beetje aan het wachten op dit moment", vervolgt ze. "Het is belangrijk dat de mensen in Brussel toch wat kunnen vieren en er een beetje magie is." De kerstboom blijft tot 6 januari staan op de Grote Markt.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen