Ishaqbini Hirola Community Conservancy

Laatste witte giraf ter wereld krijgt gps om hem te beschermen tegen stropers

's Werelds enige bekende witte giraf, die in een natuurreservaat in Kenia leeft, heeft een gps-tracker gekregen om hem te beschermen tegen stropers. Eerder dit jaar werden de twee andere witte giraffen in het park dood teruggevonden. Wetenschappers willen vermijden dat deze giraf hetzelfde lot te wachten staat.

In maart 2016 werd voor het eerst melding gemaakt van witte giraffen in Kenia, nadat ze eerder al eens gezien waren in buurland Tanzania. Een jaar geleden werd een filmpje gemaakt van twee witte giraffen in het natuurreservaat Ishaqbini Hirola Community Conservancy in Ijara, in het oosten van het land. Het ging om een moeder en haar jong, de beelden gingen de wereld rond.

(artikel gaat voort onder het filmpje)

In totaal werden in het natuurreservaat drie witte giraffen gespot. De dieren lieten zich maar af en toe zien. In maart van dit jaar kwamen parkwachters tot een vreselijke ontdekking: ze vonden de overblijfselen van de moeder en haar jong. De moeder was omgebracht door stropers, het jong stierf vermoedelijk de hongerdood.

Er bleef dus nog maar één witte giraf over, een mannetje, dat dezelfde moeder had als het jong. Hij is de laatste bekende witte giraf ter wereld. En de parkwachters zetten nu alles op alles om te vermijden dat het dier hetzelfde lot te wachten staat als zijn familie. Daarom hebben ze hem uitgerust met een gps-tracker. Met dat apparaatje kan de locatie van de giraf via satellieten uiterst nauwkeurig opgevolgd worden.

(artikel gaat voort onder de foto)

De laatste witte giraf, beeld van 8 november 2020
Northern Rangelands Trust

Op 8 november slaagden wetenschappers erin om een gps-tracker te plaatsen op een van de hoorns van de giraf. De gps geeft elk uur een update door, waardoor de parkwachters zijn bewegingen op dagelijkse basis kunnen opvolgen. Op die manier kunnen ze het dier beter beschermen tegen stropers.

De giraf maakt het goed. "Het gebied waar het dier graast, is gezegend met recente regenbuien. Door de overvloed aan voedsel gaat hij een goede toekomst tegemoet", zegt Mohammed Ahmednoor, de directeur van het natuurreservaat.

Hoe krijgen de giraffen hun witte kleur?

Witte giraffen zijn erg zeldzaam. Hun kleur is het resultaat van leucisme, een afwijking waarbij de huid minder huidpigment (melanine, een stof die je teint bepaalt, red) aanmaakt. Dieren met leucisme hebben een witte vacht, huid, veren of schubben. Je mag het niet verwarren met albinisme, waarbij het huidpigment gedeeltelijk of volledig ontbreekt. Dieren met albinisme hebben bij gebrek aan kleurpigment in de ogen bijvoorbeeld rode ogen, dieren met leucisme hebben een "normale" oogkleur.

Meest gelezen