Lid van extreemrechtse groepering voor rechter voor Hitlergroet bij Fort van Breendonk

Een lid van de extreemrechtse groepering Right Wing Resistance moet voor de rechter komen, omdat hij een Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk. Dat schrijft Apache en bevestigt het parket. Het proces start begin volgend jaar. 

De feiten speelden zich af in de zomer van 2019. De Vlaamse tak van het extreemrechtse “Right Wing Resistance” bracht toen met enkele leden en sympathisanten een bezoek aan het Fort van Breendonk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dat fort gebruikt door de nazi’s als doorvoerkamp naar de Duitse concentratiekampen.

Eén van de leden liet zichzelf toen fotograferen terwijl hij de Hitlergroet bracht. De dader in kwestie is de zoon van een voormalig parlementslid van Vlaams Belang uit Sint-Niklaas. Uit eerder onderzoek van onze redactie bleek dat de jongeman vaker deelnam aan activiteiten van de radicaal-rechtse groepering als Voorpost en de extreemrechtse groepering Generatie Identiteit.

Het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen, startte een opsporingsonderzoek naar mogelijke feiten en heeft nu beslist om de man te vervolgen voor de strafrechtbank, voor het aanzetten tot haat en/of negationisme. Begin januari zal het proces van start gaan, samen met nog enkele andere zaken rond negationisme. 

Meest gelezen