1 op de 3 niet van plan om kerst in beperkte kring te vieren, De Croo: "Europese aanpak voor winterreizen nodig"

Een op de drie Belgen is niet van plan om Kerstmis in de beperkte gezinskring te vieren. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Antwerpen. België heeft de grens van 15.000 coronadoden overschreden. Sinds het begin van de pandemie zijn 15.025 overlijdens geregistreerd. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Croo pleit voor gezamenlijke Europese aanpak voor skireizen

Europees president Charles Michel heeft vanavond via videoconferentie vergaderd met de andere staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie, over de coronacrisis. Daar heeft Belgisch premier Alexander De Croo (Open VLD) mee gepleit voor een Europese aanpak rond de winterreizen.

"Als we een derde kerstgolf willen vermijden, hebben we een Europese aanpak voor winterreizen nodig", klinkt het. Ook andere Europese leiders willen een gemeenschappelijke aanpak. Onder meer Emmanuel Macron, president van skiland Frankrijk, is volgens De Croo ook bezorgd.

"Het punt is door velen aangehaald dat we daar moeten kijken om een gemeenschappelijke positie in te hebben. Anders is het onzinnig dat bepaalde landen er op de ene manier naar kijken en andere landen op een andere manier", aldus eerste minister De Croo.

"Om een voorbeeld te geven: voor Thanksgiving in de Verenigde Staten heeft het CDC (Centrum voor ziektecontrole en Preventie, red.) iedereen aangeraden om niet terug naar huis te gaan. Het is niet exact hetzelfde als skivakanties, maar het geeft wel een idee van de manier waarop men daarover zou kunnen communiceren."

Onderzoek UAntwerpen: één op de drie niet van plan om kerst in heel beperkte kring te vieren

Een aanzienlijk deel van de bevolking acht het onwaarschijnlijk dat ze zich met Kerstmis ten volle zullen houden aan strenge contactregels. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen. 

De UAntwerpen polste in de Grote Coronastudie naar de plannen voor de verschillende feesten in december. 86 procent van de 26.000 respondenten acht het waarschijnlijk dat ze Sinterklaas zullen vieren met het gezin en hoogstens één knuffelcontact. Voor oudjaar zakt dat percentage naar 75 procent, met kerst is het nog maar 68 procent.

Vooral jongeren tussen 18 en 35 hebben het moeillijk met de maatregelen. Voor kerst zegt 40,8 procent van die groep er zich niet aan te zullen houden. Binnen deze categorie van jongeren doen de studenten het wel opvallend beter: 29,4 procent van hen zegt de richtlijn niet te zullen volgen.

Officieel zijn er nog geen coronaregels bekend rond Kerstmis, maar gisteren nog zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Vandaag" dat we Kerstmis allicht in ons eigen gezin zullen moeten vieren. "Tegen Kerstmis zal het coronavirus er nog steeds zijn en de mensen zullen ook nog niet gevaccineerd zijn", klonk het.

Professor Herman Goossens maakt zich alvast zorgen over de komende kerstperiode.

Hoofd spoedafdeling Libramont ontslagen wegens niet dragen van mondmasker

In het ziekenhuis van Libramont is het hoofd van de spoedafdeling, dokter Guy Mazairac, de laan uitgestuurd op basis van "ernstige gronden in verband met het niet-naleven van de gezondheidsregels". Dat heeft de uitbater van het ziekenhuis, de Luxemburgse intercommunale Vivalia, bekendgemaakt. Mazairac had vorige maand in een interview gezegd dat hij niet altijd een mondmasker droeg bij het uitoefenen van zijn functie.

De raad van bestuur van Vivalia besliste unaniem om de arts te ontslaan. "De betrokkene werd gehoord en heeft zijn toelichtingen en opmerkingen kunnen formuleren", zegt de intercommunale."

Mazairac testte positief op COVID-19 en gaf terwijl hij in ziekteverlof was een interview aan de kranten van Sudpresse. "Ik heb altijd mijn masker om mijn hals, maar ik zet het alleen op voor mensen uit risicogroepen", zo gaf hij te kennen. Na die uitspraak had Vivalia de spoedarts al geschorst.

Amerikaanse gezondheidsdienst raadt reizen met Thanksgiving af

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) roept de Amerikanen op niet te reizen naar aanleiding van Thanksgiving. Die voor de Amerikanen belangrijke feestdag wordt volgende week donderdag gevierd.

Reden is de pandemie die momenteel in alle hevigheid woedt in de Verenigde Staten. "Dit is geen verplichting, maar een sterke aanbeveling", zei Henry Walke, bij de CDC verantwoordelijk voor de pandemie.

De federale regering, met president Donald Trump aan het hoofd, heeft geen enkele beperking uitgevaardigd op verplaatsingen. Die beslissing wordt overgelaten aan de deelstaten.

CEO van Duits farmabedrijf BioNTech: "Verdeling van vaccin nog dit jaar mogelijk"

De CEO van het Duitse farmabedrjf BioNTech, dat samen met het Amerikaanse Pfizer aan een coronavaccin werkt, zegt aan persagentschap AFP dat het mogelijk is dat ze nog dit jaar kunnen beginnen aan de verdeling van het vaccin in de Verenigde Staten of ook in Europa.

Daarvoor is wel de toelating nodig van de geneesmiddelenagentschappen. Morgen dient het bedrijf alvast de aanvraag in bij het Amerikaanse agentschap FDA. Bij het Europese Agentschap EMA loopt een evaluatie van het product en volgende week zal het nog extra gegevens krijgen, klinkt het.

"Er is een kans dat we nog dit jaar de toelating krijgen in de VS of Europa of in beide regio's. Het is mogelijk dat we dan nog in december de vaccins kunnen leveren", aldus CEO Ugur Sahin van BioNTech. Of de geneesmiddelenagentschappen inderdaad zo snel hun goedkeuring zullen kunnen geven, is niet zeker. Vaccinoloog Pierre Van Damme acht het in elk geval niet erg realistisch dat het zo vlug kan gaan. Hij denkt eerder aan begin volgend jaar. 

Eerder deze maand nog kwamen Pfizer en BioNTech met de mededeling dat hun vaccin voor 90 procent doeltreffend blijkt in de testresultaten. Vorige week bevestigde de Europese Unie nog een deal voor zeker 200 miljoen dosissen van het vaccin. Voor België gaat het om 5 miljoen dosissen, goed voor de vaccinatie van 2,5 miljoen mensen. Er zijn namelijk twee dosissen van het vaccin nodig per persoon.

Federatie van Belgische cafés vreest duizenden faillissementen

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronamaatregelen, in het bijzonder de cafés. "Iedereen put uit zijn reserves", waarschuwt Erik Beunckens, afgevaardigd bestuurder van de federatie van cafés in België (FedCaf). Hij vreest duizenden faillissementen als de overheid "niet gaat compenseren wat we echt verliezen".

Lees het artikel:

Cafés en restaurants mogen weer open in Catalonië

In de Spaanse regio Catalonië mogen cafés, restaurants, theaters, bioscopen en concertzalen vanaf maandag weer de deuren openen. Op 16 oktober moesten alle cafés en restaurants sluiten, maar vandaag kondigde de Catalaanse regering versoepelingen aan. Cafés en restaurants zullen vanaf maandag tot 21.30 uur mogen openblijven, met binnen een maximale capaciteit van 30 procent.

Er zou geen beperking zijn voor buiten. Voor theaters, bioscopen en concertzalen geldt een maximale capaciteit van 50 procent.  De avondklok van 22 uur is nog steeds van kracht en de gedeeltelijke lockdown blijft ook standhouden. Die lockdown betekent concreet dat niemand Catalonië mag binnenkomen of verlaten zonder gegronde reden.

Ook Vlaams-Brabant verbiedt vuurwerk met eindejaar

Ook de provincie Vlaams-Brabant wil dit jaar vuurwerk met eindejaar verbieden. De provincie gaat daarmee in op een vraag van Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD) aan alle gouverneurs.

De provincies Oost-Vlaanderen en Limburg beslissen volgende week. Eerder vandaag hadden Antwerpen en West-Vlaanderen al laten weten dat zij vuurwerk met eindejaar gaan verbieden. 

Intussen bekijkt ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) of er op nationaal niveau een verbod op vuurwerk moet komen. Een beslissing daarover zou er volgende week komen.

Woonzorgcentrum in Lier zwaar getroffen door corona

In het woonzorgcentrum Paradijs in Lier zijn 21 bewoners en 23 personeelsleden positief getest op het coronavirus, op in totaal 340 mensen . De personeelsleden zitten thuis in quarantaine en de besmette bewoners verhuizen allemaal naar één afdeling. "Dat is een hele organisatie", zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

Lees hier het volledige artikel:

Ministers Verlinden en Van Quickenborne werken aan wettelijke basis coronamaatregelen

De ministers van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) werken aan een nieuwe wettelijke basis van de coronamaatregelen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer.

De maatregelen die nu genomen worden, zoals het instellen van een nachtklok en het beperken van de sociale contacten,  zijn gebaseerd op Ministeriële Besluiten en volgens verschillende grondwetspecialisten gaat dat in tegen de grondwet.

De Croo benadrukte wel dat bij de maatregelen die de regering genomen heeft, er altijd gekeken is naar de noodzakelijkheid om de volksgezondheid te beschermen, de proportionaliteit ten opzichte van de crisis waarin we ons bevinden en dat de maatregelen voldoende gemotiveerd werden. 

Meest gelezen