"Wannabe Merkel" en "makke Mahdi": Francken en Van Grieken scherp voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit in het debat over zijn beleidsverklaring voor sereniteit, maar oogst scherpe kritiek van oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Terwijl Francken Mahdi de bijnaam “wannabe Merkel” geeft, heeft Van Grieken het ook allitererend over “makke Mahdi”.

Door corona is migratie enigszins op de achtergrond geraakt. Laten we echter niet vergeten dat Vlaams Belang door dit thema vorig jaar de verkiezingen heeft gewonnen. Door zich te blijven profileren op dit thema hield oud-staatssecretaris Theo Francken ook stand, ondanks verlies van zijn partij. Maar het is de jonge CD&V’er Sammy Mahdi die het nu voor het zeggen heeft als staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Anderhalve maand nadat de Vivaldi-regering de eed heeft afgelegd, legt Mahdi dezer dagen zijn beleidsverklaring af in de Kamer. Doordat het debat gisteravond uitliep tot in de late uurtjes volgt later vandaag het tweede bedrijf.

Sereniteit

In het eerste bedrijf riep Mahdi op tot een sereen debat, maar hij schopte meteen tegen de schenen van oud-staatssecretaris Francken. In een filmpje trok Mahdi de parallel tussen de Jodenvervolging in de jaren 1930 en de migratiecrisis van de afgelopen jaren. 

“Ik vind dat eigenlijk een aberrante vergelijking”, reageerde Francken. Francken zit nu als Kamerlid met de N-VA op de oppositiebanken en spaart zijn kritiek op de plannen van Mahdi niet, al is hij niet te beroerd om ook de goede punten in de plannen te erkennen.

Wannabe Merkel

In “De ochtend” op Radio 1 zei Francken vanmorgen dat hij het bijvoorbeeld een goede zaak vindt dat er 50 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de  Dienst Vreemdelingenzaken te versterken. 

Dat Mahdi een speerpunt wil maken van vrijwillige terugkeer is Francken dan weer een doorn in het oog. “Hij gaat volledig op de wir schaffen das-lijn van Merkel”, verwijzend naar de uitspraak die de Duitse bondskanselier Angela Merkel deed in volle asielcrisis, om te zeggen dat haar land de instroom wel aankon. 

Volgens Francken vergeet Mahdi, die hij een “wannabe Merkel” noemt, echter iets belangrijks: terwijl Duitsland heel veel migranten heeft opgevangen, heeft het “wel de strengste migratiewetgeving van Europa gemaakt, omdat de instroom zo groot was”. “En dat gaat hij (Mahdi) net niet doen.”

Beluister hier het volledige gesprek met Theo Francken en lees eronder verder:

Dat Mahdi wil inzetten op korte asielprocedures en vrijwillige terugkeer, zal volgens Francken geen zoden aan de dijk zetten. “Procedures korter maken en mensen terugsturen, dat probeert elke minister of staatssecretaris, maar het grote punt is dat ik daar niet meer in geloof.”

Waar gelooft Francken dan wel in? De hele Europese denkwijze moet op de schop: “Mensen moeten geen verblijfsrecht meer krijgen als ze illegaal naar hier proberen te komen. We moeten daarvan afstappen, want als je in dat paradigma blijft, blijf je zitten met een aantal mensen die je niet weg krijgt, lange, moeilijke procedures en mensensmokkel.”

Mensen moeten geen verblijfsrecht meer krijgen als ze illegaal naar hier proberen te komen.

N-VA-Kamerlid Theo Francken

In plaats daarvan ijvert Francken voor het Australische migratiemodel, waarbij migranten worden tegengehouden en op een zwarte lijst worden gezet, zodat ze in Australië geen papieren meer kunnen krijgen.

Dat vindt Mahdi geen realistisch plan, om de eenvoudige reden dat Europa geen eiland is. “Indien iemand uit een conflictgebied komt dat grenst aan Europa en vlucht voor dat conflict, dan kom je automatisch in Europa uit.”

Europese solidariteit

Wat Mahdi wel wil, zijn sterkere Europese buitengrenzen, “waar de mensen gecontroleerd moeten worden en bekeken moet worden of ze doorgestuurd kunnen worden naar één van de Europese lidstaten.” 

Mahdi verwacht daarbij meer solidariteit binnen Europa. “België is de afgelopen vijf jaren bijzonder solidair geweest; ik verwacht dat landen die dat vandaag veel minder zijn, dat in de toekomst meer zullen zijn.” Zoniet vreest Mahdi voor stevige botsingen binnen Europa en zelfs voor de toekomst van Europa.

Beluister hier de reactie van Sammy Mahdi in “De ochtend” op Radio 1:

Migratiestop?

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, net als Francken een felle criticaster van Mahdi, zei gisteravond in “Terzake” dat de staatssecretaris niet op de Europese Unie moet vertrouwen. “Je moet de kraan dichtdraaien als je het probleem wil oplossen en dan moet je niet rekenen op de Europese Unie.”

Van Grieken noemt het naïef om te geloven dat de Europese Unie een antwoord kan bieden op het migratievraagstuk. “Al vijf jaar hebben ze niets voor elkaar gekregen. Door de coronacrisis hebben we een klein dipje (in de migratiecijfers) gekend, maar de vloedgolf zal er komen. De gelukszoekers zullen niet in Griekenland of Portugal blijven, maar komen naar hier.” Waarom? “Omdat wij een gulle en open sociale zekerheid hebben”, aldus Van Grieken.

Bekijk hier het gesprek met Tom Van Grieken in “Terzake” en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Vlaams Belang pleit voor een migratiestop, waarom komt de partij dan niet met een juridisch uitgewerkt wetsvoorstel? Van Grieken zegt dat zijn partij dat heus wel doet, maar dat die voorstellen nooit worden goedgekeurd. Hij betreurt dat zijn partij niet de steun krijgt van de N-VA, van Theo Francken.  

Francken reageert daarop laconiek: “Elke dag kijk ik in m’n postvakje in de Kamer, op zoek naar wetsvoorstellen van Vlaams Belang. Zij hebben de verkiezingen gewonnen met de belofte dat er een migratiestop moet komen.” 

Francken kan zich niet herinneren dat de partij een wetsvoorstel heeft ingediend, buiten een voorstel van Dries Van Langenhove, die als onafhankelijke verkozen werd op de lijst van Vlaams Belang. Francken herinnert eraan dat hij zelf al een 20-tal voorstellen heeft ingediend en dat zal blijven doen, met respect voor de internationale rechtsregels.

Meest gelezen