Minister Verlinden (CD&V) stelt zich burgerlijke partij in dossiers van geweld tegen politie

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelt zich burgerlijke partij in alle onderzoeken van geweld tegen de politie. De afgelopen dagen kregen agenten rake klappen tijdens verschillende incidenten in Brussel. "Dit is er ver over", zei Verlinden in het parlement vanmiddag. "Ik ga me dan ook burgerlijke partij stellen en vraag burgemeesters hetzelfde te doen", aldus de minister. De burgerlijke partij bestaat uit iedereen die schade ondervond van een bepaald misdrijf. 

De politie lijkt kop van jut in Brussel. Het voorbije weekend moesten agenten in verschillende Brusselse gemeenten in de klappen delen tijdens identiteitscontroles. Ook gisteren nog werden politieagenten in Jette aangevallen door een vijftiental jongeren toen ze iemand wilden arresteren die met stenen naar een combi hadden gegooid. De stenengooier moet zich (via het snelrecht) binnenkort al voor de strafrechter verantwoorden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Burgerlijke partij?

Politievakbonden vragen al langer aandacht voor geweld tegen de politie. Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Brussel-Zuid, pleit voor een lik-op-stukbeleid. "De straffeloosheid, en de perceptie ervan, moet eruit", zei hij gisteren in "De afspraak". "Er moet bijna een zerotolerantie komen voor geweld tegen politie, en bij uitbreiding tegen elke hulpverlening."

De politiek lijkt de vraag van de politie gehoord te hebben. Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) herhaalde in het parlement dat de seponering van dergelijke zaken niet kan.

Maar het duidelijkste signaal lijkt van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) te komen. Zij zat gisteren samen met de politiediensten. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de politie wordt aangevallen. Dit is er ver over, daar is geen debat over nodig", antwoordde Verlinden in het parlement op vragen van SP.A  en Vlaams Belang over de recente incidenten. "Ik ga mij dan ook burgerlijke partij stellen in elke strafrechtelijke procedure van geweld tegen de politie, en ik nodig burgemeesters uit hetzelfde te doen in zaken van agressie tegen lokale korpsen."

We hopen vooral dat het seponeren verleden tijd wordt

Vincent Houssin van politievakbond VSOA

Politievakbonden VSOA en NSPV zijn alvast tevreden met het initiatief van Verlinden. "Als steun kan dit tellen", zegt Vincent Houssin van VSOA. "Maar we hopen vooral dat de justitieminister zijn woord kan houden en dat de seponering van geweld tegen politie inderdaad verleden tijd zal zijn." De burgerlijke partijstelling is niet alleen symbolisch, verduidelijkt Verlinden in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Wanneer iemand zich burgerlijke partij stelt, komt er een onderzoeksrechter aan te pas. Dan kan je niet zomaar iets seponeren."

De burgerlijke partij in een strafprocedure bestaat uit alle personen of instanties die schade opliepen door het misdrijf. Dit zijn vaak de directe slachtoffers, in deze de politieagenten die werden geslagen. Maar ook indirecte slachtoffers kunnen zich burgerlijke partij stellen, in dit geval zou dat dus de overheid zijn. Wie zich burgerlijke partij stelt kan inzage vragen in het onderzoeksdossier, extra onderzoeksdaden vragen en wordt op de hoogte gehouden van onderzoek en proces. De burgerlijke partij kan ook een schadevergoeding vragen en krijgen.  

Bodycams en bezoek

Naast de partijstelling gaat minister Verlinden de wettelijke regeling van bodycams verder uitwerken. "Beter bewijsmateriaal via de bodycams moet leiden tot snellere veroordelingen. Het pilootproject in politiezone Brussel-Zuid is veelbelovend", zegt ze in de Kamer.

Er komt ook een sensibiliseringsactie rond geweld tegen hulpverleners. "De volgende dagen bezoek ik Brusselse korpsen om te bekijken hoe de relaties tussen politie en jongeren met migratieachtergrond verbeterd kunnen worden", besluit de minister.


Herbeluister hieronder het gesprek met Annelies Verlinden in "De wereld vandaag" op Radio 1

Meest gelezen