Roodkeelnachtegaal

Zwin in Knokke ringt dit najaar meer vogels dan ooit tevoren, ook een paar zeldzame soorten

In de periode van 1 augustus tot en met 8 november kregen 8.053 vogels een ring om de poot in het Zwin Natuur Park in Knokke. Dat is een record. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld maar 5.746 vogels geringd. Het grote verschil zou vooral komen doordat de vogeltrek langer was dit jaar, en dat hangt af van de weersomstandigheden. Er werden ook een aantal "speciallekes" geringd, zoals de roodkeelnachtegaal en de witkeelgors.

In de ringhut van het Zwin kwamen dit najaar 8.053 vogels langs. Nooit eerder waren dat er zo veel. De meeste vogels kregen voor de eerste keer een ring om de poot. Een klein deel was hervangst: vogels die eerder al geringd waren, in het Zwin of elders. Zo zaten er vogels bij die een ring hadden uit Noorwegen, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. 

Dit jaar werd er tot 8 november geringd in het Zwin. Dat komt omdat de periode van vogeltrek langer was dan anders. Vorig jaar was de vogeltrek bijvoorbeeld maar tot 20 oktober. De vogeltrek is afhankelijk van het weer. Subtiele verschillen in het weer hier bij ons, maar ook in de gebieden waar de trekvogels vandaan komen, kunnen voor wisselende aantallen zorgen.

Enkele opmerkelijke soorten

In totaal kregen 52 verschillende soorten een ring om de poot. De 3 soorten die het meest geringd werden, zijn de zwartkop (3.515), de goudhaan (1.240) en de roodborst (899). De zwartkop en de roodborst stonden vorig jaar ook al in de top 3, op dezelfde plaats. De goudhaan heeft de tweede plaats van de kleine karekiet ingenomen. 

Daarnaast werden ook heel wat opmerkelijke vogelsoorten geringd, zoals de roodkeelnachtegaal (zie foto bovenaan) en de witkeelgors (zie foto hieronder). Voor beide soorten was het pas de 2e maal dat ze werden geringd in België. En heel toevallig: ze passeerden langs het Zwin op dezelfde dag.

(Lees voort onder de foto.)

Witkeelgors

De roodkeelnachtegaal is een zangvogel die broedt in Siberië en overwintert in Zuidoost-Azië. In Europa is het een extreem zeldzame dwaalgast. Een dwaalgast is een dier dat buiten zijn gebied verblijft. En de witkeelgors komt vanuit Noord-Amerika. Het vogeltje is dus helemaal over de Atlantische Oceaan gevlogen, het werd waarschijnlijk meegesleurd door een storm.

Andere opvallende soorten of opvallende aantallen dit najaar: een bokje, een boomvalk, een grote karekiet, een kleine barmsijs, een ransuil, 2 bonte vliegenvangers, 3 Siberische tjiftjaffen, 4 draaihalzen,  4 sperwergrasmussen, 6 ijsvogels, 7 nachtegalen, 15 gekraagde roodstaarten, 28 bladkoningen, 55 waterrallen, 97 Cetti’s zangers en 298 vuurgoudhanen.

Waarom worden vogels geringd?

Vogels worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. In België wordt het ringen gecoördineerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. In het Zwin worden al sinds 1927 vogels geringd, in nauwe samenwerking met het instituut.

Meest gelezen