Nog geen riolering in uw wijk? Vlaams minister Demir trekt 158 miljoen uit voor aansluiting

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt 158 miljoen euro vrij voor gemeenten die hun riolering verbeteren. 117 gemeenten hebben daarvoor al plannen ingediend. Demir had de gemeenten opgeroepen om hun rioleringsnetwerk uit te breiden nadat in een reportage van het VRT-programma Pano gebleken was dat in een heleboel gemeenten het afvalwater in sommige wijken gewoon in de gracht loopt. Demir wil dat de gemeenten dat probleem versneld aanpakken.

Vorige maand riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de gemeenten op om rioleringsprojecten die onze waterkwaliteit vooruit helpen niet op de lange baan te schuiven, zoals in het verleden veel te vaak gebeurde. Demir gaf gemeenten die wél willen investeren de kans om extra projecten in te dienen zodat de spade op korte termijn de grond in kan. 

Vlaamse overheid betaalt grootste stuk

“Wij zagen grote verschillen tussen gemeenten,” zegt Vlaams minister van Omgeving Demir. “Vandaar dat ik ze had aangeschreven om projecten in te dienen. Ik vind het zeer positief dat 117 gemeenten in totaal 180 extra rioleringsprojecten hebben ingediend.”

In totaal hebben de gemeenten voor 291 miljoen euro aan projecten ingediend. Daarvan neemt de Vlaamse overheid 158 miljoen voor zijn rekening. De rest moeten de gemeenten zelf betalen.

Het is van groot belang voor de waterkwaliteit in Vlaanderen. Maar het is ook de basishygiëne die we overal in Vlaanderen mogen verwachten. 

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving

Een goede zaak is dat enkele gemeenten die momenteel een erg lage rioleringsgraad hebben zich inspannen om extra rioleringsprojecten op te starten. Dat is onder meer het geval in Voeren, Maarkedal, Glabbeek en Tielt-Winge.

Het plan is ook bedoeld als extra hulpmiddel voor de bouwsector in het kader van de heropleving na corona. Alle werken moeten in 2021 aanbesteed of gegund worden zodat ze snel kunnen starten. Volgens Demir zullen de gesteunde projecten hierdoor sneller doorgaan dan oorspronkelijk gepland.

Groot belang voor de waterkwaliteit

De rioleringsgraad in Vlaanderen moet veel beter. Die vaststelling deed niet alleen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Ook een recente Pano-uitzending op één bracht onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu in beeld en de noodzaak aan rioleringsinvesteringen door lokale besturen.

Demir vindt de uitbreiding van het rioleringsnet belangrijk: “Het is van groot belang voor de waterkwaliteit in Vlaanderen. Maar het is ook de basishygiëne die we overal in Vlaanderen mogen verwachten.” 

Videospeler inladen...

Gemeenten activeren

De voorbije jaren blijkt dat Vlaanderen moeite heeft om haar investeringsmiddelen voor rioleringswerken buiten te krijgen omdat de lokale besturen hun gedeelte van de centen niet op tafel leggen of hun projecten om andere redenen uitstellen.

Tegelijk keurt Demir ook 50 IBA-projecten goed over heel Vlaanderen. IBA staat voor individuele behandeling van afvalwater.  Sommige gebouwen liggen immers te ver om een aansluiting via de riolering te voorzien. Ook in de toekomst zal men hier dus geen riool aanleggen in de straat maar wel helpen zorgen voor een eigen waterzuivering, In totaal gaat het 50 goedgekeurde projecten en 122.500 euro aan subsidies. Het gaat om projecten in Ieper, Leuven, Diest en Lokeren.

Onze watervoorraad en waterhuishouding is een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op veel plaatsen te laat de ernst heeft ingezien. 

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving

“Onze watervoorraad en waterhuishouding is een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op veel plaatsen te laat de ernst heeft ingezien,” zegt Demir. “Bovendien is het ook gewoon slechte dienstverlening van de gemeenten naar hun bewoners. Ik begrijp zeer goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar je bewoners en ons milieu verplichten ons om hier sterk in te investeren. Ik ben dan ook zeer blij dat zoveel lokale besturen bereid zijn de handschoen op te nemen en extra willen investeren hierin. Dat is nodig als we de kwaliteit van ons water willen verbeteren”, besluit Demir. 

Herbekijk hier die integrale uitzending van "Pano: Riolering nu" van woensdag 4 november: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen