Onveilige mondmaskers met ventiel zijn nog altijd te koop, zoals op de markt in Genk

Mondmaskers met ventiel zijn absoluut niet veilig. Ze beschermen alleen wie dit soort mondmasker draagt, maar laten de uitgeademde lucht en de eventuele virussen volledig door.  Toch zijn ze hier en daar nog te koop. Op de wekelijkse markt van Genk bijvoorbeeld.

Tegenwoordig zijn mondmaskers overal te koop. En ook heel wat marktkramers hebben zich op dit nieuw gat in de markt gestort. Monique Maris verkoopt mondmaskers sinds de eerste uitbraak van het virus. "Vooral tijdens de eerste lockdown was het echt big business", zegt ze, "maar nu is de markt wat verzadigd". Monique verkocht aanvankelijk ook mondmaskers met ventiel maar ze stopte met de verkoop toen ze hoorde dat die niet veilig waren.

Haar collega Olga Grobelska verkoopt ze nog wel en prijst ze zelfs aan. "Ze zijn heel goed voor de ademhaling, ze beschermen goed en zijn van goede kwaliteit"

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Absoluut onveilig

Mondmaskers met ventiel mogen verkocht worden maar zijn eigenlijk voor andere toepassingen bedoeld. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg geschikt als je in een stoffige omgeving moet werken. Maar in de strijd tegen het coronavirus zijn ze volledig ongeschikt en verboden volgens de FOD Economie. In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk mag je dan ook niet binnen met een mondmasker met ventiel. En ook op andere openbare plaatsen zijn ze absoluut niet aan te raden, zegt dokter Deborah Steensels, die als klinisch bioloog werkt op het ZOL in Genk. " De mondmaskers met ventiel beschermen alleen wie ze draagt, maar de uitgeademde lucht wordt totaal niet gefilterd en als die persoon besmet is, wordt het virus niet tegengehouden".  Gelukkig is het nog een kleine minderheid die zulke onveilige mondmaskers draagt.

Meest gelezen