Oost-Vlaanderen koopt bos in Geraardsbergen: “We planten extra bomen en zorgen voor wandelpaden”

De provincie Oost-Vlaanderen gaat 8,5 hectare bos aankopen in Geraardsbergen. Het gaat om een stuk natuurgebied dat schuin over recreatiedomein De Gavers ligt. De provincie wil het gebied op termijn laten erkennen als natuurreservaat en er ook wandelpaden aanleggen.

“We willen de bossen en natuurgebieden in Oost-Vlaanderen uitbreiden met 10 procent”, legt gedeputeerde Riet Gillis uit. “De aankoop van het bos in Geraardsbergen kadert in dat plan. We hebben ook gezien dat er de laatste maanden heel veel nood is aan natuur en een bos in de buurt.”

Erkennen als natuurreservaat

De provincie wil het gebied op termijn laten erkennen als natuurreservaat, en ze weten al hoe ze dat gaan doen: “Momenteel staan er canadapopulieren, es en zomereik”, gaat Gillis verder. “We willen er topnatuur creëren. Dat wil zeggen dat we het bos gaan beplanten met inheemse bomen en dat we gaan zorgen voor een bosmantel. We gaan ook poelen graven en dood hout laten liggen, want dat is goed voor de biodiversiteit.” 

Daarna is het de bedoeling dat er ook een recreatief pad wordt aangelegd zodat mensen van de natuurpracht kunnen genieten. “Het is zeker onze bedoeling om op termijn wandelaars aan te trekken”, aldus Riet Gillis van de provincie. 

kasto80

Meest gelezen