foto: Natuurhulpcentrum

Operatie neergeschoten grote zaagbek mislukt: “We hebben het dier jammer genoeg moeten laten inslapen”

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is gisteravond de zwaargewonde grote zaagbek geopereerd. De zeldzame eend was in het weekend in Maaseik neergeschoten door een jager. Het dier kon niet meer gered worden.

De operatie was delicaat omdat de grote zaagbek verschillende breuken had, die nogal complex waren. Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum: “De eerste vleugel hebben de artsen wel nog mooi hersteld gekregen. Maar bij de tweede ging het mis." Het bot bleek volgens de artsen veel meer versplinterd te zijn dan op de röntgenfoto’s te zien was. "Er was absoluut geen stevigheid in te krijgen en ondanks enkele pogingen is het niet gelukt. We hebben de vogel moeten laten inslapen, jammer genoeg", aldus Sil Janssen.

(lees verder onder de foto)

foto: Natuurhulpcentrum

Het natuurhulpcentrum gaat nu proberen om de kosten van de operatie op de jager te verhalen. De man is intussen geïdentificeerd door de politie. Hij had nog een andere grote zaagbek uit de lucht geschoten, die was meteen dood. Het Natuurhulpcentrum hoopt dat de jagersvereniging hem op de vingers tikt en dat zijn jachtvergunning wordt ingetrokken.  

Meest gelezen