AFP or licensors

Storm Iota eist al meer dan 38 levens in Centraal- en Zuid-Amerika 

In verschillende landen in Centraal- en Zuid-Amerika zijn in totaal al zeker 38 mensen omgekomen door orkaan Iota. Duizenden mensen werden geëvacueerd. Iota kwam maandag aan land in het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua. De orkaan zwakte al snel af naar een tropische storm, maar zal nog veel regenval veroorzaken in Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize en El Salvador.

Iota beukte maandagavond rond 19 uur in op Nicaragua als een orkaan van categorie 5, de maximumcategorie, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Iota zwakte later af tot een tropische storm. 

De storm lijkt nu stilaan te verdwijnen, maar zal volgens het Amerikaanse orkaancentrum nog regenval veroorzaken in Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize en El Salvador. Hoewel de orkaan snel afzwakte naar een tropische storm, liet Iota toch ook een groot spoor van vernieling na.

In Nicaragua veroorzaakte de storm veel schade. Naast de zware regenval, vonden er ook aardverschuivingen plaats. Huizen en bruggen werden vernield, bomen ontworteld en elektriciteitspalen waaiden om. De telecommunicatie was daar ook een tijd verstoord, vooral rond de kuststad Bilwi. De orkaan heeft die stad hard getroffen. 

"Er is niets meer over, de orkaan heeft alle huizen aan de kust vernield", zegt Esteban Moore, een inwoner van Bilwi die zelf zijn huis verloor. In totaal zijn er meer dan 110.000 woningen zonder elektriciteit en hebben meer dan 47.000 geen stromend water, volgens de Nicaraguaanse autoriteiten.

(Lees verder onder de foto)

Mannen dragen een houten plank om het dak van een huis te herstellen na de orkaan Iota, in Bilwi, Puerto Cabezas, in Nicaragua.
AFP or licensors

De meeste doden vielen in Nicaragua. De Nicaraguaanse autoriteiten kondigden in een nieuwe balans aan dat er door de aardverschuivingen en overstromingen voorlopig achttien mensen om het leven zijn gekomen, onder wie ook zeven kinderen. 

Bijna 100.000 mensen werden geëvacueerd. Ook in Honduras, Guatemala, Colombia, Panama en El Salvador vielen verschillende doden. Er kwamen in totaal 38 mensen om het leven. De dodentol kan echter nog verder oplopen wanneer de reddingswerkers de meer geïsoleerde gemeenschappen bereiken.

Tweede orkaan op twee weken tijd

Iota is al de tweede orkaan op twee weken tijd in Centraal-Amerika. Op veel plaatsen was er nog schade van de vorige orkaan Eta, toen Iota aan land kwam.

Twee weken geleden veroorzaakte Eta ook al enorm veel schade in Centraal-Amerika. De zware regenval veroorzaakte overstromingen en modderstromen die tientallen mensen het leven hebben gekost. De meeste doden vielen in het noorden van Guatemala, maar ook in Panama, Costa Rica, Nicaragua en Honduras kwamen verschillende mensen om het leven. Orkaan Eta liet een spoor van vernieling na van Panama tot het zuiden van Mexico. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen