Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op persconferentie in Jeruzalem op 18 november
AFP or licensors

Pompeo bezoekt als eerste Amerikaanse toppoliticus Israëlische nederzettingen in bezet gebied

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een Israëlische wijngaard in bezet Palestijns gebied aan de Westelijke Jordaanoever bezocht. Hij bezocht ook een Israëlische nederzetting in de Golanhoogte, een Syrisch gebied dat Israël bezet sinds 1967. Met zijn bezoek zet Pompeo de Amerikaanse erkenning van de nederzettingen als deel van de staat Israël kracht bij. Exportproducten uit de regio's moeten voortaan ook het label "Made in Israel" dragen, vinden de Amerikanen. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Psagot wijngaard aan de Westelijke Jordaanoever bezocht, ten noorden van de stad Jeruzalem. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse toppoliticus een Israëlische nederzetting in bezet Palestijns gebied bezoekt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Westelijke Jordaanoever wordt sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël bezet. De internationale gemeenschap beschouwt de nederzettingen nog steeds als een schending van het internationaal recht.

Pompeo bracht ook een bezoek aan een Israëlische nederzetting in de Golanhoogte, een Syrisch gebied dat Israël eveneens sinds 1967 bezet. In maart 2019 erkende de Amerikaanse president Donald Trump de Golanhoogte officieel als Israëlisch grondgebied. Die beslissing had vooral een grote symbolische waarde.  Syrië laat weten dat het Pompeo's bezoek aan de regio veroordeelt. 

"Made in Israel"

Exportproducten uit de Israëlische bezette gebieden zullen voortaan in de Verenigde Staten ook het label "Made in Israel" moeten dragen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is dat label meer "in lijn met de realiteit van ons buitenlands beleid".

Pompeo zegt ook dat hij "onmiddellijke maatregelen" zal nemen tegen organisaties die banden hebben met de BDS- beweging (Boycott, Divestment and Sanctions), die onder meer oproept om economische, culturele en academische samenwerking met Israël te boycotten tot er een einde komt aan de Israëlische militaire bezetting van de Palestijnse gebieden. 

Vanuit Palestijnse hoek kan het bezoek van Pompeo op protest rekenen. Volgens de Palestijnen behoort de Westelijke Jordaanoever aan hen toe. Ze zien het gebied als onderdeel van een toekomstige Palestijnse staat, samen met onder meer het oosten van Jeruzalem.

Palestijns protest tegen het bezoek van Mike Pompeo
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Deel van driedaags officieel bezoek

Pompeo's bezoek is een nieuwe stap in een proces dat onder de Amerikaanse president Donald Trump al langer bezig is. In december 2017 erkende president Trump Jeruzalem als rechtmatige hoofdstad van Israël, een beslissing die toen geen steun kreeg bij de Europese Commissie. In november 2019 zei Pompeo dat de VS "de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet per se in strijd vinden met het internationaal recht". Met zijn bezoek aan een van die nederzettingen zet Pompeo die uitspraak nu extra kracht bij. 

Pompeo's bezoek maakt deel uit van zijn driedaags officieel bezoek aan Israël. Gisteren zat hij nog samen met de Bahreinse minister van Buitenlandse zaken Abdullatif Al Zayani, die Israël voor het eerst officieel bezocht, en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 

Mike Pompeo (links) Abdullatif Al Zayani (rechts) en Benjamin Netanyahu (midden) op een persconferentie op 18 november in Jeruzalem
AFP or licensors

Meest gelezen