Tielt-Winge vernieuwt "Label Diervriendelijke Gemeente" niet: "Slecht nieuws voor dierenliefhebbers"

De gemeente Tielt-Winge heeft het label “Diervriendelijke Gemeente” niet opnieuw ondertekend, en daar komt nu kritiek op vanuit oppositiepartij N-VA. Nochtans was Tielt-Winge in 2009 één van de eerste gemeenten uit Vlaams-Brabant die het label ondertekenden. 

Recent maakte de provincie Vlaams-Brabant bekend welke gemeenten de “Beginselverklaring Diervriendelijke Gemeente” hebben ondertekend. In 2019 voerde de provincie namelijk een aantal verstrengingen door. Zo moet een gemeente bijvoorbeeld een budget voor dierenwelzijn voorzien en er moet een aanspreekpunt bij het gemeentebestuur zijn. Andere voorbeelden zijn dat een gemeente geen kermiskramen met pony’s meer mag vergunnen en dat er een handhavingsbeleid moet zijn om overtredingen op het onverdoofd slachten tegen te gaan. De gemeente moet ook huisdierenstickers die de hulpdiensten informeren over het aantal huisdieren in een bepaalde woning ter beschikking stellen.

37 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertekenden het verstrengde label, maar Tielt-Winge niet. Nochtans was Tielt-Winge in 2009 één van de eerste gemeenten uit Vlaams-Brabant die het label ondertekenden. Daarop komt nu kritiek vanuit oppositiepartij N-VA. 

Dit is nefast voor iedereen die dierenwelzijn een warm hart toedraagt.
Tom Werner, fractievoorzitter N-VA Tielt-Winge

“In 2009 wenste het toenmalig bestuur een voorloper te zijn op het vlak van dierenwelzijn, maar van deze houding blijft vandaag niets over. Buiten enkele losstaande beslissingen is er van dierenwelzijnsbeleid geen sprake meer in Tielt-Winge. Dit is nefast voor iedereen die dierenwelzijn een warm hart toedraagt. Wij willen dat het gemeentebestuur de “Beginselverklaring Diervriendelijke Gemeente” opnieuw ondertekent en daarnaast werk maakt van een volwaardig beleidsplan Dierenwelzijn”, besluit Tom Werner van N-VA. 

Het heeft geen zin te tekenen als je al weet dat je niet aan alle voorwaarden kan voldoen
Rudi Beeken (Open VLD), burgemeester Tielt-Winge

Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open VLD) reageert: “Er zijn een aantal specifieke voorwaarden in opgenomen waar het als lokaal bestuur erg moeilijk is om aan tegemoet te komen, zoals bijvoorbeeld geluidsarm vuurwerk. We hebben dan beslist om niet in te gaan op dat vernieuwde label, los van het feit dat we al het mogelijke doen om diervriendelijk te zijn. Als je correct bent met jezelf kan je het label moeilijk aanvragen als je al op voorhand weet dat je niet aan alle voorwaarden kan voldoen. Het is spijtig, maar het is nu eenmaal zo.”

Meest gelezen