Natuurpunt

UGent-onderzoekers bij wereldtop in onderzoek naar moordende schimmel onder salamanders

Twee onderzoekers van de Universiteit Gent zoeken op het hoogste niveau mee naar een oplossing tegen een schimmel onder amfibieën. In Spanje hebben ze met drastische middelen al resultaat geboekt, en ook voor de salamanders hier is er hoop. 

Al sinds de jaren ’70 zijn amfibieën in snel tempo aan het uitsterven. Pas eind de jaren ’90 was het duidelijk dat de doodsoorzaak een schimmel uit Azië was. Sinds de opmars van de schimmel zijn al meer dan 500 amfibieënsoorten in de problemen gekomen, en een 100-tal zijn effectief uitgestorven. Daarom is het onderzoek van groot belang. 

“Het gaat over 2 schimmels", legt Frank Pasmans van de Universiteit van Gent uit. "De schimmel die in 2000 uit Azië hier opdook, geeft een grote sterfte bij onze inheemse salamanderpopulatie. We bestuderen hoe die schimmel dat doet, en wat we kunnen doen om die problemen zo veel mogelijk te beperken en liefst de schimmel hier buiten te krijgen.

1400 kikkers, padden en salamanders onder de loep

De UGent-onderzoekers namen op 63 locaties in ons land zowat 1400 dieren onder de loep om de schimmel te bestuderen en te bestrijden. Een tweede schimmel geeft vooral problemen in centraal Amerika en in Australië. Omdat die meer verspreid is over de wereld is die ook moeilijker te bestrijden. Het is ook die schimmel die verantwoordelijk is voor de 500 amfibieënsoorten die aan het uitsterven zijn. 

(Lees verder onder de foto)

Natuurpunt

Hier hebben we met die schimmelsoort weinig problemen. Frank Pasmans: “Omdat de salamanderschimmel bij ons wél lelijk huis houdt, en maar hier en daar te vinden is, kan die ook makkelijker bestreden worden. We hebben al met drastische maatregelen in Spanje de schimmel wat kunnen indijken, en hebben goede hoop dat we ook hier resultaat kunnen boeken.”

Meldpunt dode amfibieën

Om het onderzoek vooruit te helpen is het nodig zicht te hebben op het aantal dode amfibieën. Daarom roepen de UGent-onderzoekers op elke salamander door te geven op  meldpuntziekeamfibieen@ugent.be. “Als mensen daarbij een foto sturen van de salamander én de plaats waar ze die vonden, kunnen we makkelijker zicht krijgen op hoe de schimmel waar en wanneer slachtoffers maakt en kunnen we sneller op de bal spelen

kasto80

Meest gelezen