Veldwachter in uniform betrapt op stropen in Kravaalbos in Aalst, Opwijk en Asse 

De bijzondere veldwachter, die instaat voor het naleven van de jachtwetgeving op jachtgebieden, werd samen met zijn compagnon na zonsondergang betrapt in het Kravaalbos met geladen geweren. Bij latere huiszoekingen werd heel wat stropersmateriaal ontdekt. 

De afgelopen weken ontving het Agentschap Natuur en Bos diverse klachten over geweerschoten na zonsondergang in het Kravaalbos. Het bos ligt in Asse, Opwijk en Aalst.  Daarop besloten de natuurinspecteurs om, samen met de lokale boswachter, een controleactie te organiseren. 

Tijdens die controleactie werden een bijzondere veldwachter en een compagnon met geladen geweren aangetroffen in hun auto.  De man droeg een uniform en reed rond in een wagen met veldwachteremblemen. "Een bijzondere veldwachter wordt aangesteld door de gouverneur en gaat na of de jachtregeling correct wordt nageleefd", legt Jeroen Denaeghel van Agentschap Natuur en Bos uit. “Er werden geen geschoten dieren gevonden, maar wellicht zaten ze gewoon nog in de voorbereidende fase van hun strooptocht." 

“Het is niet de bedoeling dat jagers zich ‘s nachts met een geweer schuilhouden in een wagen. Dat is bijna altijd stroperij”

Jeroen Denaeghel, Agentschap Natuur en Bos

Op bevel van het parket van Brussel-Halle-Vilvoorde werden beide personen gearresteerd. Zowel het wapen als het voertuig werd in beslag genomen. Tijdens latere huiszoekingen werden bij de veldwachter en zijn compagnon zeven verboden wapens, vergif, geluidsdempers en illegaal vogelvangst­materiaal aangetroffen. “We kunnen dus wel degelijk zeggen dat het om stropers gaat.”  

De gevolgen van stropen zijn niet min. “De daders riskeren gevangenis­straffen tot 2 jaar en geldboetes tot 250.000 euro, maar dat wordt natuurlijk door de rechterlijke macht bepaald."

Meest gelezen