CLI

Voorlopige bewindvoerders van Blokker-opvolger Mega World vragen faillissement aan

De voorlopige bewindvoerders van Blokker-opvolger Mega World vragen de ondernemingsrechtbank om de winkelketen failliet te verklaren. Dat schrijft De Standaard en is ons bevestigd. Het lijkt erop dat het bedrijf niet meer te redden valt.

Mega World nam in februari de 123 Belgische winkels van Blokker over, maar al snel werd duidelijk dat de keten in slechte papieren zat. Vorige maand vroeg Mega World bescherming tegen schuldeisers, maar dat werd begin november door de rechter afgewezen. 

Twee tijdelijke bewindvoerders moesten daarop de faillissementsvoorwaarden onderzoeken en bekijken wat er nog mogelijk was voor het bedrijf. Die termijn liep af, waarop zij aan de rechtbank hebben gevraagd om Mega World failliet te verklaren, zo bevestigt ons advocaat Kristin Van Hocht, een van de voorlopige bewindvoerders.

Het lijkt er dus op dat het bedrijf niet meer te redden valt. Wel kunnen er nog stukken worden verkocht. "Alle opties liggen nog open", zegt Van Hocht daarover. Bij Mega World werken 650 mensen. 

Valsheid in geschrifte

Overigens kan de feitelijke uitspraak over het faillissement nog even op zich laten wachten. Eerst moet er nog een beroepsprocedure worden ingeleid tegen de aanstelling van de bewindvoerders zelf. Pas als daarover duidelijkheid is, kan de rechter de "dagvaarding in faling" onder de loep nemen.

Ook loopt er nog een onderzoek naar valsheid in geschrifte, valsheid in jaarrekeningen en misbruik van vennootschapsgoederen door de Nederlandse zakenman Dirk Bron, de eigenaar van keten Mega World.  Vakbond ACV Puls diende vorige maand een klacht in tegen Bron. 

Meest gelezen