Vuilniswagens op waterstof in Antwerpen: "Eerste 2 van de 15 wagens in Europa"

In Antwerpen rijden volgend jaar twee vuilniswagens op waterstof. De nieuwe wagens worden uitgerust met een elektrische motor en een brandstofcel. In de toekomst halen de wagens zonder uitstoot van CO2 het huishoudelijke afval op in de stad. "Het initiatief is een primeur", zegt Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud (N-VA).

Huisvuilwagens hebben een grote impact op de uitstoot in een stad. "Een doorsnee huisvuilwagen verbruikt gemakkelijk 65 liter diesel per 100 kilometer", vertelt schepen Fons Duchateau. "De vuilniswagen elektrisch maken is niet evident door het hoge batterijvermogen en het zware gewicht van de batterij zelf. Een combinatie van brandstofcellen, waterstof en een batterij daarentegen is wel mogelijk. Die zorgt ervoor dat er geen CO2-uitstoot is, maar enkel waterdamp."

Antwerpen krijgt 2 vuilniswagens op waterstof met steun van het Europese REVIVE-project. "Zij testen in totaal 15 vuilniswagens uit in verschillende steden in Europa. Wij zijn bij de eersten die dit doen en zijn dus een echte voorloper", klinkt het. In de toekomst is het de bedoeling om in Antwerpen enkel nog vuilniswagens op waterstof te hebben.

Meest gelezen