Vuurwerkverkoper Tom uit Kontich over vuurwerkverbod: "Heel dubbel als iemand nu nog vuurwerk komt kopen"

Voor Tom Van Landeghem van Vuurwerkshop Kontich sloeg het vuurwerkverbod in als een bom. Dat vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. Gisteren werd beslist dat er geen vuurwerk mag afgeschoten worden met Oudejaarsavond. Zo wil de provincie vermijden dat er mensen met brandwonden op intensieve zorg belanden. Vuurwerk mag dan niet afgeschoten worden, maar mag nog wel verkocht worden. "Dat maakt het erg dubbel voor ons", zegt vuurwerkverkoper Tom.

Gisteren besliste Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx in overleg met de Antwerpse burgemeesters dat er een vuurwerkverbod zal gelden op oudejaarsavond voor heel de provincie Antwerpen. "Het nieuws sloeg in als een bom", vertelt Tom Van Landeghem van Vuurwerkshop Kontich. "We hadden wel verwacht dat grote vuurwerken niet mochten doorgaan om samenscholingen te vermijden, maar dat particulier vuurwerk ook verboden zou worden, dat hadden we niet verwacht."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er gingen al geen festivals of evenementen door. Het water staat ons aan de lippen

Tom Van Landeghem, Vuurwerkshop Kontich

Dat vuurwerkverbod is nog eens een extra tegenslag voor de vuurwerkverkopers. "Normaal gezien zorgen wij ook voor de special effects op festivals, maar dat is deze zomer ook volledig weggevallen", vertelt Tom. "Het was een gigantisch slechte zomer waarin alle evenementen en festivals verboden waren. Het water staat ons aan de lippen."

Cijfers uit Nederland

De maatregel werd in het leven geroepen om te vermijden dat ziekenhuizen nog extra patiënten zouden krijgen. "Het lijkt alsof ze zich gebaseerd hebben op de cijfers in Nederland, waar er 400 mensen op één nacht in een ziekenhuis terechtkomen. In België liggen die cijfers veel lager", zegt Tom op Radio 2 Antwerpen. "Bovendien blijkt dat de mensen die gewond geraken vaak illegaal vuurwerk hebben afgestoken. Bij ons is alles strikt gereguleerd."

In Nederland mag vuurwerk niet meer verkocht worden, maar daar staat tenminste een compensatie klaar

Tom Van Landeghem, Vuurwerkshop Kontich

Vuurwerk mag dus niet meer afgestoken worden, maar er mag nog wel vuurwerk verkocht worden. "Dat maakt het echt super moeilijk voor ons. Als iemand vuurwerk komt kopen, is dat echt heel dubbel.", zegt Tom. "In Nederland mag er niets verkocht worden, maar staat er wel een compensatie klaar. Ik hoop dat ze in België ook gaan nadenken over een compensatie. Er is totaal geen overleg geweest met de vuurwerksector en dat stoort ons enorm."

Meest gelezen