Welke Hobbits droegen baarden? En hoe zag Midden-aarde er echt uit? Nieuw boek met werk van J.R.R. Tolkien

De onsterfelijkheid en reïncarnatie van elfen, de landkaart van het koninkrijk Gondor, de goddelijke geesten van Midden-aarde, en wie daar al dan niet een baard droeg. Over al die onderwerpen bleef J.R.R. Tolkien artikelen en essays schrijven, lang nadat “The Hobbit” en “The Lord of the Rings” verschenen waren. Die stukken zijn nu gebundeld in een nieuw boek: “The Nature of Middle-Earth” (Het wezen van Midden-aarde). Het boek verschijnt in mei volgend jaar. 

Wie gek is op Hobbits, Elfen en Orks en alles wil weten over Midden-aarde, de verzonnen wereld die ontsproot aan het brein van de Britse auteur J.R.R. Tolkien, kan binnenkort zijn hart ophalen. Ook nadat “The Hobbit” in 1937 verschenen was, en de trilogie “In de ban van de Ring” in 1954 en 1955, bleef Tolkien zijn fantasie over zijn zelf geschapen wereld beschrijven. 

In talloze artikels en essays bleef hij tot in de details fantaseren over hoe de landkaart van het koninkrijk Gondor er uitzag, hoe dat precies zat met de onsterfelijkheid en reïncarnatie van Elfen, en welke van zijn figuren precies een baard droegen en welke niet.

Die stukken worden nu gebundeld in een nieuw boek, dat “The Nature of Middle-Earth” zal heten (Het wezen van Midden-aarde) en dat in mei volgend jaar zal verschijnen. Het is het jongste deel in een reeks van uitgaven met teksten die in de enorme literaire erfenis van Tolkien zijn gevonden – de auteur overleed in 1973 – en die sindsdien postuum worden uitgegeven. 

“Voor Tolkien maakte Midden-aarde deel uit van een hele wereld die moest onderzocht worden” zegt Chris Smith, uitgeefdirecteur bij uitgeverij HarperCollins. “En zijn geschriften over het wezen van Midden-Aarde geven de zoektocht weer waarmee hij zijn eigen creatie beter wilde doorgronden.”

De nieuwe collectie artikelen kan je zien als de vondst van een waarachtige schat.

Chris Smith, uitgeefdirecteur HarperCollins

“De nieuwe collectie artikelen kan je zien als de vondst van een waarachtige schat,  die lezers de kans biedt mee te kijken over de schouder van Tolkien op het ogenblik van zijn ontdekking. Op elke bladzijde komt Midden-aarde op een unieke manier tot leven."

Lees voort onder de foto:

Auteur John Ronald Reuel Tolkien.

Droegen vrouwelijke Dwergen een baard?

Hoe zag Valar eruit? En de landschappen en de dieren in Númenor? En welke Elfen, Hobbits en zelfs vrouwelijke Dwergen konden een baard laten groeien? Dat laatste is al jaren voer voor discussie onder verstokte fans van Tolkiens boeken en fantasiewereld. 

De uitgave zal bezorgd worden door Carl F. Hostetter. Hij is Tolkien-expert, en daarnaast ook voorzitter van de "Elvish Linguistic Fellowship". Tevoren was hij computerdeskundige bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hij werkte nauw samen met Tolkiens jongste zoon Christopher, die tot zijn dood in januari 2020 – hij werd 95 – de literaire nalatenschap van zijn vader beheerde. 

Over een eventuele Nederlandse vertaling van “The Nature of Middle-Earth” is voorlopig nog niets geweten.  

Meest gelezen