J. Verrijckt bvba

Zeldzame nederzettingen ontdekt bij opgravingen in Vlimmeren: "Sporen uit IJzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen"

Bij opgravingen in Vlimmeren bij Beerse is een grote archeologische site gevonden met onder meer sporen uit de IJzertijd, Romeinse periode en de middeleeuwen. Het zou gaan om verschillende zeldzame nederzettingen. Het lokaal bestuur van Beerse en de voetbalclub van Vlimmeren wilden op dat terrein een voetbalveld, parking en speelbos aanleggen. "Maar bij het vooronderzoek stootten de archeologen op heel wat interessante zaken", zegt archeoloog Jeroen Verrijckt. 

"De oudste sporen die we gevonden hebben dateren uit de Ijzertijd", vertelt Verrijckt. "Uit de Romeinse tijd is een "porticus" ontdekt. Dat is een vrij zeldzame boerderij met een hogere status. Het is de eerste porticus die opgegraven wordt in de Kempen."

Het is de eerste keer dat we zo'n boerderij uit de Romeinse Tijd aantreffen in de Kempen

Jeroen Verrijckt, archeoloog

Uit de middeleeuwen werd ook een gebouw ontdekt. "Het gaat om een boerderij met een gracht rond", vertelt Verrijckt. "Die zijn ook vrij zeldzaam in deze regio en horen toe aan een boer met een specialere status. Het gaat om een groot stuk land." 

Verkleuringen in de grond

De aangetroffen sporen zijn vooral verkleuringen in de grond. "Vroeger waren de woningen uit houten constructies opgetrokken. Die laten verkleuringen in de grond achter", vertelt Verrijckt. "Maar er zijn ook voorwerpen gevonden die aantonen uit welke tijd de nederzettingen komen. We hebben bevoorbeeld scherven van aardewerk gevonden uit de middeleeuwen."  

(Lees verder onder de foto)

J. Verrijckt bvba

Romeinse waterput

De archeologen hebben ook een Romeinse waterput ontdekt van ca. 1.800 jaar oud. Onderaan die waterput, op ongeveer twee meter diepte, blijkt de vierkanten houten bekisting bewaard. 

De vondsten zorgen niet voor grote vertragingen bij de aanleg van het voetbalveld en de parking.

J. Verrijckt bvba
J. Verrijckt bvba
J. Verrijckt bvba

Meest gelezen