Frank Maes

Zeldzame velduil gespot in Gents natuurgebied: “Wie weet komt hij hier overwinteren, dat zou uniek zijn”

Wie gaat wandelen in de Bourgoyen in Gent ziet daar overdag misschien wel 1 of 2 velduilen vliegen. De uilen zijn op dit moment op doorreis of plannen om te overwinteren in het natuurgebied. Dat laatste zou uniek zijn, want dat is nog nooit gebeurd. Velduilen komen in de winter voornamelijk voor in de polders. In stedelijk gebied is dat uiterst zeldzaam.

“Het was een prachtige beleving”, vertelt Frank Maes van Natuurpunt die de dieren gisterenavond gezien heeft. “Het was echt fantastisch. Ik heb lang gewerkt in de Bourgoyen en ik kom er nu zeker 1 keer per week, maar ik had dit nog nooit gezien. 20 jaar geleden is er weleens een gewonde velduil gevonden in het natuurgebied, maar voor mij was het sindsdien geleden dat ik er nog een gezien had.”

Bij schemering actief

“Je kan de uil gemakkelijk zien vanop het wandelpad. Het dier is niet schuw, maar het is wel belangrijk om op de paden te blijven”, waarschuwt Maes andere wandelaars. “Je kan het best rond zonsopgang of zonsondergang gaan kijken. De uil jaagt als het licht is. Vooral de schemering is ideaal.”

Wie dacht dat uilen alleen maar nachtdieren zijn, heeft het mis. “Sommige uilen jagen ook overdag”, legt Maes uit. “Je kan dat zien aan hun ogen. Een uil die overdag jaagt heeft een gele iris. Uilen die in de nacht jagen hebben veel donkerdere ogen. Die zijn meestal oranje of bruin.”

(Lees verder onder de foto.)

Frank Maes

Overwinteren

Maar wat doet die uil hier nu eigenlijk en blijft hij voor lang? “Waarschijnlijk heeft de uil gebroed in het noorden en is hij nu op doortrek”, zegt Maes nog. “Het kan zijn dat hij blijft overwinteren in de Bourgoyen. Als dat het geval is, zou dat echt heel uniek zijn.”

In Vlaanderen komen wel vaker velduilen voor, maar meestal is dat dan in de polders. “Zo’n uil vlakbij de stad is uiterst zeldzaam. Het is sowieso een uniek dier, want velduilen staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten.”

kasto80

Meest gelezen