Getty Images

Lockdown zorgt voor 40 procent meer meldingen van alcohol- en drugsverslaving bij Antwerps Adviespunt Verslaving 

Sinds de lockdown ziet het Antwerpse Adviespunt Verslaving een stijging van 40 procent in het aantal meldingen. De helft van de oproepen gaan over alcoholverslaving, maar ook geneesmiddelen en cocaïne zijn populair. "Door de coronamaatregelen hebben meer mensen stress en angst of zijn ze onzeker over de toekomst", vertelt Kristof Bryssinck van Adviespunt Verslaving. "Maar mensen zijn ook meer samen thuis, waardoor een verslaving dus zichtbaarder wordt."

Door het coronavirus zitten er meer mensen thuis. "Sommige mensen zijn tijdelijk werkloos en krijgen hun dag niet meer goed gevuld. Ze gaan dan meer drinken of blowen", zegt Bryssinck. "Maar ook stress en angst voor de toekomst hebben een grote impact.  Mensen die al verslaafd waren, hervallen bovendien makkelijker, nu sociale contacten en de dagelijkse structuur wegvallen."

We krijgen opvallend meer telefoontjes van hoogopgeleide vrouwen met een verslaving

Kristof Bryssinck, Antwerps Adviespunt Verslaving

De stijging komt waarschijnlijk ook doordat de problemen zichtbaarder zijn. "Veel koppels zitten plots de hele tijd op eenzelfde oppervlakte. Dan komen problemen sneller boven water", klinkt het. "Vooral hoogopgeleide vrouwen hebben meer te kampen met verslavingen, omdat ze er enerzijds de financiële middelen voor hebben, maar ook omdat ze vaker thuis zitten een meer gelegenheden hebben om te drinken. Zo wordt er al eens sneller geaperitiefd."

Mensen melden zich sneller aan

Vooral bij de telefonische oproepen is er een duidelijke stijging. "Mensen kunnen ons bellen als ze vragen hebben over verslaving of als ze hulp zoeken. Binnen een week krijgen ze dan een afspraak waarin we een oplossing proberen te zoeken", zegt Bryssinck. "We merken wel dat de mensen zich sneller aanmelden, waardoor er ingezet kan worden op korte trajecten. Zo komt er ook sneller plaats vrij voor andere mensen." 

238.000 euro extra budget

Om alle mensen te kunnen helpen, heeft de stad Antwerpen extra budget vrijgemaakt voor Adviespunt Verslaving. "Het extra budget bedraagt 238.000 euro. We kunnen nu de hele dag door telefoontjes beantwoorden en we hebben ook een extra werknemer in dienst. Door het grotere budget worden er ook meer trajecten in het leven geroepen", zegt Bryssinck.

Meest gelezen