AFP or licensors

Biden blijft ook na hertelling in Georgia de winnaar, Trump zet druk op deelstaatparlementen

De handmatige hertelling van de stemming in Georgia verandert niets aan de verkiezingsuitslag in die Amerikaanse staat: Joe Biden blijft de winnaar. Biden had in Georgia eerst zo’n 14.000 stemmen meer dan president Donald Trump, na de nieuwe telling is de voorsprong iets gezakt, naar zo’n 12.000 stemmen. Intussen blijft Trump weigeren om zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en zet hij alle middelen in om alsnog zijn slag thuis te halen.

Het verschil in het aantal stemmen voor Biden en Trump was in de zuidelijke staat Georgia zo klein dat de stemmen volledig en handmatig herteld moesten worden. Dat is de normale procedure in die staat als het verschil kleiner is dan 0,5 procent. 

Nu de ruim 5 miljoen stemmen allemaal met de hand herteld zijn, wordt de verkiezingsuitslag bevestigd: Joe Biden blijft de winnaar. Het verschil met Donald Trump is wel wat kleiner geworden: Biden behoudt een voorsprong van 12.284 stemmen en behoudt dus de 16 kiesmannen die daaraan verbonden zijn.

Marge

Volgens Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van Georgia en partijgenoot van Trump, heeft de hertelling aangetoond dat er geen structurele stemfraude heeft plaatsgevonden. Volgens zijn administratie ligt het verschil tussen de originele, machinale telling en de handmatige tweede telling binnen de verwachte foutenmarge.

Tijdens de hertelling werden wel verschillende niet-getelde stemmen gevonden, zo’n 5.800 in totaal. Door die nu mee te tellen, is Trump zo’n 1.400 stemmen ingelopen op Biden.

Tegenvaller

De uitkomst van de hertelling is een nieuwe tegenvaller voor president Trump, die volhoudt dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Maar ook met een overwinning in Georgia had hij zijn achterstand op Biden niet kunnen goedmaken. 

Volgens Amerikaanse media krijgt Joe Biden 306 kiesmannen achter zich, terwijl Trump op 232 kiesmannen strandt. Geen enkele staat kan het verschil nog veranderen. In Georgia waren 16 kiesmannen te verdienen. 

Het verschil is zo groot dat het gek zou zijn om een nieuwe hertelling te vragen.

Professor Christophe Crombez

Trump legt zich echter niet neer bij zijn verkiezingsnederlaag en probeert alle wettelijke middelen uit te putten om zijn gelijk te halen. Zo kan hij een nieuwe hertelling vragen in Georgia. 

“Maar het verschil is zo groot dat het gek zou zijn om zo’n hertelling te vragen en dat zal waarschijnlijk op niets uitdraaien”, zegt Christophe Crombez, professor politieke economie aan de Stanford University in Californië, in “De ochtend” op Radio 1.

Deelstaatparlementen

Ondertussen probeert Trump nog via andere wegen zijn slag thuis te halen: hij heeft een heel aantal rechtszaken aangespannen - die op vele plekken geweigerd worden - en tegelijk probeert hij invloed uit te oefenen op verschillende deelstaatparlementen. 

“In sommige Amerikaanse staten moeten die namelijk de verkiezingsuitslag goedkeuren”, legt Christophe Crombez uit. “In Michigan is dat bijvoorbeeld het geval. Trumps campagneteam probeert invloed uit te oefenen op Republikeinen om de uitslagen niet goed te keuren en de deelstaatparlementen andere kiesmannen te laten aanduiden.”

“In theorie is dat mogelijk", gaat Crombez verder, "maar het is heel onwaarschijnlijk dat ze meegaan in zo’n spel. Bovendien moet dat dan in verschillende staten gebeuren om het resultaat te kunnen omkeren. Dus de kans is heel klein.” 

Beluister hier het gesprek met professor Christophe Crombez in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

2019 The Washington Post

Joe Biden, die door de Amerikaanse media dus uitgeroepen is tot verkozen president, veroordeelt Trumps houding. "Hij zal de geschiedenis ingaan als een van de meest onverantwoordelijke presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis." 

Volgens de Democraat zendt Trump een schadelijke boodschap uit naar de rest van de wereld over hoe democratie werkt. Dat Trump bijvoorbeeld druk zet op politici uit Michigan "tart alle normen", aldus Biden. "De vraag is of het zelfs legaal is."

Bekijk: Biden noemt houding Trump “ongelofelijk onverantwoordelijk”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen