Rob Engelaar Fotografie

Burgemeester Zaventem verbiedt evenement met onwettige coronasneltesten

In Zaventem heeft burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD) een evenement van vzw 'United People" verboden waar Covid-19 sneltesten zouden worden afgenomen. De organisatie probeerde eerder al een gelijkaardig evenement in Vilvoorde te organiseren. Ook daar kwam er een verbod van de burgemeester. 

De gemeente Zaventem kreeg onlangs de vraag om enkele parkeerplaatsen vrij te houden in de buurt van een wellnesscenter. De aanvraag kwam van vzw 'United People'. Na onderzoek bleek dat de organisatie de wellness wou inrichten als centrum waar coronasneltesten zouden worden afgenomen. Na contact met het Agentschap Zorg en Gezondheid besliste de burgemeester om het evenement te verbieden. 

Deze sneltesten zijn onbetrouwbaar en kunnen leiden tot valse resultaten

Ingrid Holemans, Open VLD

"De testen die de vzw wil gebruiken zijn niet betrouwbaar", zegt burgemeester Holemans. "Ze kunnen leiden tot valse positieve of valse negatieve resultaten. Dit kunnen we niet toelaten. Bovendien mag zoiets niet georganiseerd worden zonder toestemming van de minister van Volksgezondheid. Daarom dat ik besloten heb om het evenement te verbieden. Inwoners die een coronatest willen afnemen, moeten hiervoor een afspraak maken met hun huisarts. Dit moet niet via een of andere organisatie gebeuren." 

Vilvoorde

In augustus probeerde de organisatie al een gelijkaardig evenement in een café in Koningslo te organiseren.  Ook toen kwam er een verbod van burgemeester Hans Bonte die sprak over onwettige en onethische praktijken. 

Meest gelezen