Radio 2

Negatief advies voor nieuwe carwash in Nossegem terwijl bouw bijna klaar is

De auditeur van de Raad van State geeft een negatief advies over een grote carwash langs de Leuvensesteenweg in de Zaventemse deelgemeente Nossegem. Het gebouw wordt momenteel afgewerkt en is zo goed als klaar. De eigenaar maakt zich sterk dat de carwash volgende maand kan opengaan.

De plannen voor de grote carwash begonnen een dikke vijf jaar geleden. Elke dag kunnen er zo'n 1000 wagens gewassen worden.  Omwonenden uitten toen al hun ongenoegen over de plannen. Ze zijn bang voor lawaai- en milieuhinder en extra verkeer op de drukke Leuvensesteenweg. Ook de gemeente Zaventem is geen fan van het project en weigerde tot drie keer toe een vergunning. Ontwikkelaar PVG-projects trok daarop naar het provinciebestuur en kreeg daar een stedenbouwkundige en milieuvergunning. Verschillende omwonenden gingen in beroep tegen de beslissing, maar dat draaide uiteindelijk op niets uit. De auditeur van de Raad van State geeft nu een negatief advies. In veel gevallen volgt de Raad van State het advies van de auditieur, maar de Raad moet zich dus nog definitief uitspreken over de zaak.

Open vanaf coronaversoepelingen

Voor eigenaar Matthias Van Gael van Best Carwash komt het negatieve advies een beetje als een verrassing. "We hebben veel meer dan nodig de bezwaren die er een paar jaren geleden waren, opgelost. Zo hebben we extra isolatiemateriaal gebruikt om de lawaaihinder te beperken. Voor zover die er al zou zijn", vertelt Van Gael. Hij heeft er naar eigen zeggen een goed oog in dat de carwash in december kan open gaan, als de coronamaatregelen versoepeld worden.  "Wij werken samen met een gespecialiseerd advocatenkantoor en zij hebben ons gegarandeerd dat we een waterdicht dossier hebben. Het is sowieso de bedoeling dat we binnenkort kunnen starten. Voorlopig mag dat in principe vanaf 13 december en dan gaan wij dus ook gewoon open gaan. We willen de meest milieuvriendelijke carwash van het land worden", besluit hij.

Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt, moet het gebouw niet afgebroken worden. Wel mogen er dan geen auto’s gewassen worden. “Dan gaan we desnoods gewoon opnieuw bij de provincie Vlaams-Brabant aankloppen voor een nieuwe vergunning. Uiteraard nadat we de eventuele extra eisen van de Raad van State hebben aangepakt", aldus nog Van Gael.

Meest gelezen