CAW Oost-Vlaanderen: “Huisartsen en medische diensten zouden meer kunnen doen tegen geweld binnen het gezin”

In de zomermaanden kregen verschillende meldpunten en hulpdiensten meer meldingen binnen over geweld binnen het gezin. Tijdens de eerste lockdown was dat geweld toegenomen. “Als gezinsleden veel bij elkaar moeten zitten, soms in een moeilijke relatie, en er komt drank- of drugsgebruik bij, dan komt er meer geweld, niet alleen naar de partner, maar ook naar de kinderen”, zegt Alain Slock van het Centrum voor Algemeen Welzijn Oost-Vlaanderen. 

Net als overal is ook in Oost-Vlaanderen het aantal meldingen toegenomen over geweld binnen het gezin. Na afloop van de lockdown kwamen er op de gratis hulplijn 1712 bijna de helft meer meldingen binnen. Dezelfde trend was te merken bij de mobiele hulpverleners, die met koppels werken waarbij de politie al geweld vaststelde. Alain Slock van CAW Oost-Vlaanderen: “Lockdown en familiaal geweld versterken elkaar, dat zien we nu wel duidelijk in de cijfers. En het gaat dan niet alleen over geweld tegen de partner. Als gezinsleden constant bij elkaar zijn, en de relaties zijn al niet goed, dan is er maar een kleine vonk nodig. Als daar nog drank- of drugsgebruik bij komt, dan richt het geweld zich niet alleen naar de partner, maar delen de kinderen soms mee in de klappen of de psychische terreur." 

Vluchthuizen zitten vol

Ook bij de vluchthuizen zijn meer mensen komen aankloppen, zegt Alain Slock: “Er zijn in heel Vlaanderen 6 vluchthuizen, dus de plaatsen zijn beperkt, en we zijn dan ook heel streng in de selectie. Meestal vangen we vrouwen op die zwaar geweld ondergaan of in een situatie zitten waarin het risico bestaat op familiedrama’s, moord of ontvoering van de kinderen door de partner. Voor mensen in minder levensbedreigende situaties zijn er andere soorten (crisis)opvang.”

Ook samenwerking met de medische diensten is nodig, zodat ook huisartsen geweld binnen het gezin kunnen melden
Alain Slock, Centrum voor Algemeen Welzijn Oost-Vlaanderen

De jongste 10 jaar zijn er veel stappen gezet om de slachtoffers van intrafamiliaal geweld te helpen en op te vangen, zegt Alain Slock van CAW: “De gratis hulplijn 1712 werd ingevoerd, waar professionele hulpverleners luisteren en mogelijke slachtoffers kunnen doorverwijzen. Met justitie en politie hebben we een aanpak voor de meest schrijnende situaties: er zijn dan goede afspraken wie precies wat doet, net om familiedrama’s te voorkomen. En dat is goed, maar het meest moet nog gedaan worden aan de ‘voorkant van de problematiek’, bijvoorbeeld in de samenwerking met de medische diensten. Als we kijken naar het aantal aanmeldingen die bijvoorbeeld via de huisarts binnenkomen, dan zien we dat we daar nog heel veel winst kunnen boeken. Er worden nog maar heel weinig situaties van familiaal geweld aangemeld, op doorverwijzing van de huisarts. Ik ben er nochtans zeker van dat er veel situaties gezien worden in de dagdagelijkse praktijk van huisartsen. Daar zouden we veel meer moeten op inzetten.”

Witte lintjes in Aalst

Intussen heeft Vrouw & Maatschappij haar witte lintjesactie afgetrapt in Aalst. De vrouwenbeweging van CD&V start haar nationale actie tegen geweld tegen vrouwen net in Aalst omdat oud-burgmeester Ilse Uyttersprot (CD&V) daar in augustus om het leven werd gebracht door haar partner.

De beweging roept op om dringend een concreet federaal actieplan tegen huiselijk geweld uit te werken. 

(Lees verder onder de foto)

Op de witte lintjesactie was ook Carla Coen, de beste vriendin van Ilse Uyttersprot,: "Eerst en vooral ben ik mijn beste vriendin kwijt, mijn luisterend oor, mijn steunpilaar, alles wat ik voor haar ook was. Als mama kan ik mij niet inbeelden wat dat voor die kinderen moet zijn, en voor haar mama. Haar ‘moeke’ was haar alles, en omgekeerd. Die mensen hebben niks meer hé.”

kasto80

Meest gelezen