Grondwetspecialist Hendrik Vuye: "Hoog tijd dat we ons beschermen tegen cowboyburgemeesters" 

Grondwetspecialist en voormalig Kamerlid Hendrik Vuye vreest dat onze fundamentele rechten en vrijheden in het gedrang komen. Hij verwijst daarvoor naar de strenge avondklok die de burgemeester van Willebroek vorige week invoerde om overlast tegen te gaan. Na forse kritiek trok hij de maatregel weer in. "We hebben met heel veel grondwetspecialisten gewaarschuwd dat als je bepaalde zaken binnen corona gaat doen, dan gaan die in andere omstandigheden door een paar cowboyburgemeesters overgenomen worden", aldus Vuye.

In het hele land geldt sinds enige tijd een avondklok in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In de Antwerpse gemeente Willebroek ging burgemeester Eddy Bevers (N-VA) onlangs nog een stuk verder: hij voerde een strengere avondklok in om overlast van jongeren tegen te gaan. Er kwam forse kritiek op de maatregel en Bevers trok de maatregel opnieuw in.

Hendrik Vuye neemt onomwonden het woord "cowboyburgemeester" in de mond. "We hebben dat in de vakantieperiode ook gezien in Knokke waar burgemeester Lippens een aantal dagen de dagjestoeristen heeft verboden."

De - intussen ingetrokken - politieverordening in Willebroek was "flagrant buitensporig", dixit Vuye. "Handelaars zijn vervroegd om 18 uur moeten sluiten en hebben dus minder opbrengsten. Sommige mensen zullen ook beboet geweest zijn en zullen dus mogen betalen of advocatenkosten moeten maken."

Volgens Hendrik Vuye hebben de toezichthoudende overheden - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx - ook niet goed gewerkt. "Ze waren het aan het onderzoeken, las ik. De verordening is zaterdag genomen en is wel tot eergisteren in werking geweest. De meeste burgemeesters gebruiken hun bevoegdheden met gezond verstand, sommigen niet. Het is hoog tijd dat we ons tegen zulke personen beschermen", klinkt het.

"Crembo-recht"

Grondwetspecialisten kijken al langer met een zeer kritische blik naar sommige coronamaatregelen en afgeleiden daarvan. "We hebben met heel veel grondwetspecialisten gewaarschuwd dat als je bepaalde zaken binnen corona gaat doen, dan gaan die in andere omstandigheden door een paar cowboyburgemeester overgenomen worden", stelt Vuye.

"Er is door corona een sfeer van crembo-recht ontstaan", verwijst Vuye naar de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). "Men heeft dat zien groeien met een minister van Binnenlandse Zaken die in volle sheriff-stijl verklaringen kwam afleggen over mensen die niet op bankjes mochten gaan zitten."

"Avondklok is disproportioneel"

De nieuwe federale regering doet het wat dat betreft volgens professor Vuye wel beter. "Men heeft meer ingegrepen op evenementen en minder op personen. Nu zijn verplaatsingen wel toegelaten, in de eerste golf (toen niet-essentiële verplaatsingen in principe niet mochten, red.) was Vlaanderen een politiestaat geworden."

Al heeft Vuye ook bij de huidige corona-avondklok ernstige bedenkingen. "Je zou dat kunnen verantwoorden gedurende een heel beperkte periode op een beperkt deel van je grondgebied. Maar op het hele grondgebied en dan nog met verschillende tijdstippen over de taalgrens... Ik vind dat disproportioneel. Het criterium voor beperkingen op mensenrechten is de noodzakelijkheid in een democratie, niet het nut voor handhaving door de politie." 

Bekijk het gesprek in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen