Videospeler inladen...

Bart Somers en Sofie Lemaire lenen hun gezicht aan slachtoffers van femicide  

In ons land zijn tot nu toe minstens 20 vrouwen slachtoffer geworden van femicide: dodelijk partnergeweld op vrouwen. In de aanloop naar de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen volgende week woensdag, lanceren twee vrouwenorganisaties vandaag campagnes om de problematiek onder de aandacht te brengen. Ze vragen ook een efficiënter beleid om het geweld op vrouwen in onze maatschappij aan te pakken. 

De Vrouwenraad heeft twintig bekende Belgen kunnen strikken die hun gezicht wilden lenen aan vrouwen die dit jaar vermoord werden door hun partner of ex partner. Aan Vlaamse kant zijn al twee namen bekendgemaakt:  Vlaams minister van Samenleven Bart Somers en radiopresentatrice Sofie Lemaire.  Die laatste vertegenwoordigt Ilse Uyttersprot, de politica die in augustus vermoord werd door haar partner.

Zelf omschrijft de Vrouwenraad de campagne als absoluut noodzakelijk, omdat femicide in België nog altijd niet voldende au sérieux genomen wordt. Magda De Meyer van de Vrouwenraad: "Van femicide bestaan er geen officiële cijfers en dus proberen vrouwenorganisaties op basis van de informatie die ze via de pers en middenveldorganisaties bijeen kunnen sprokkelen het aantal slachtoffers op te lijsten."

(bekijk de clips van Bart Somers en Sofie Lemaire hieronder en lees verder)

Videospeler inladen...

Eerbetoon aan Ilse Uyttersprot

Vrouw & Maatschappij, de vrouwenafdeling van CD&V, wijdt haar jaarlijkse Wittelintjesactie ditmaal ook aan dodelijk partnergeweld. Het zwaartepunt van de actie is Aalst. “Dit is een eerbetoon aan Ilse Uyttersprot, de voormalige burgemeester van Aalst, die dit jaar door partnergeweld om het leven kwam”, zegt voorzitter Liesbeth Maris. 

Maar er is lang niet alleen Ilse Uyttersprot die op gewelddadige manier het leven liet. Liesbeth Maris: “De afgelopen 10 dagen verloren drie vrouwen het leven door partnergeweld. De 10de in Lebbeke, de 14de in Sint-Jans-Molenbeek, de 18de in Scherpenheuvel-Zichem. De tools om dit soort geweld te bestrijden voor het te laat is, zijn er: het tijdelijk huisverbod, de risicotaxatietool, het stalkingsalarm,... Maar ze worden in de praktijk nog te weinig of niet uniform toegepast. Waar wachten we nog op om die maatregelen over het hele land uit te rollen?

De tools om intrafamiliaal geweld te bestrijden, zijn er maar ze worden te weinig of niet uniform toegepast. Waar wachten we nog op?

Liesbeth Maris, voorzitter van Vrouw en Maatschappij.

Europa geeft België een slecht rapport

In hun campagnes roepen zowel Vrouw & Maatschappij als de Vrouwenraad de beleidsmakers op om een gecoördineerd beleid uit  te werken tussen de lokale, Vlaamse en Federale niveaus in de strijd tegen geweld op vrouwen én intrafamiliaal geweld. Er is duidelijk nood aan eenheid van commando.

Een recent Europees controlerapport is behoorlijk vernietigend voor het Belgisch beleid, legt Magda De Meyer van de Vrouwenraad uit."Er werd gezegd dat het  beleid rond geweld op vrouwen hier relatief onzichtbaar is. Dat er onvoldoende budget is. Dat de meest kwetsbare vrouwen zelfs niet in beeld kwamen. Ze waren ook heel verwonderd dat de vluchthuizen bij ons betalend zijn. Enfin, een hele boterham om mee aan de slag te gaan."

Grootste probleem is kindermisbruik, nadien volgt het partnergeweld

Geweld binnen het gezin is tijdens de eerste lockdown sterk toegenomen. Dat blijkt uit het aantal oproepen bij de hulplijn voor geweld en misbruik en uit cijfers van de politie. Het aantal oproepen bij Hulplijn 1712 steeg tijdens de eerste lockdown met 60 procent. Het aantal familiegeschillen nam volgens de  politie in het Brussels Gewest toe met bijna een derde. En de cijfers waren al niet goed. In 2018 waren er volgens de parketten 150 gevallen van potentieel dodelijk partnergeweld -waarvan het merendeel vrouwen- in ons land, waarbij ook 20 personen stierven.

Tijdens de lente-lockdown is een sterke toename van intrafamiliaal geweld vastgesteld:

  • Politiestatistieken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de periode 1 maart tot 17 mei 2020 tonen een stijging van 28,2% van pv’s en geregistreerde misdrijven in de categorie “familiegeschil”. Vooral in de maand april, de strengste periode van de lockdownmaatregelen, was er een sterke stijging van situaties “met slagen en geweld”.
  • Bij de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in  Vlaanderen en Brussel was er van 1 april tot 30 juni 2020 een stijging van 11% meldingen van partnergeweld in vergelijking met vorig jaar.
  • De laatste 6 maanden zijn er 60% meer oproepen geweest bij de hulplijn rond intrafamiliaal geweld 1712. Het grootste probleem is kindermisbruik, tweede grootste probleem partnergeweld. Allemaal in de familiale context dus.
  • Volgens cijfers van de parketten waren er in 2018 in België 150 gevallen van potentieel dodelijk partnergeweld, waarbij 20 personen stierven. Gelet op de nieuwe semi-lockdown zal dat cijfer er dit jaar wellicht nog veel beroerder uitzien. 

Elk slachtoffer is er 1 te veel

“Elk slachtoffer is er 1 te veel,” zegt Maris. “Het is vijf voor twaalf. Een beleid dat niet gecoördineerd wordt, zorgt voor extra slachtoffers.

Vrouwen die in een situatie zitten waar ze slachtoffer zijn van huiselijk geweld, blijven dikwijls (te) lang in hun situatie zitten voor ze er tegen reageren of ermee naar buiten komen. 

Smijt een kikker in een pot kokend water en hij springt eruit. Zet een kikker in een pot water die geleidelijk wordt opgewarmd en hij blijft zitten tot het te laat is.

Triene-Mie Le Compte, slachtoffer dat partnergeweld overleefd heeft

Triene-Mie Le Compte van V&M, zelf een ervaringsdeskundige die partnergeweld overleefd heeft, gebruikt beeldspraak om te verklaren waarom vrouwen vaak te laat reageren op de toestand in hun gezin: “Smijt een kikker in een pot kokend water en hij springt eruit. Zet een kikker in een pot water die geleidelijk wordt opgewarmd en hij blijft zitten tot het te laat is. Bij partnergeweld komen slachtoffers vaak terecht in een verraderlijke spiraal van geweld, soms met fatale afloop”, zegt ze.

Vrouwen (en ook mannen) die los willen komen van partnergeweld raadt ze aan om steun te zoeken bij een familieild of een vriend.  Desnoods door ze in de badkamer, achter gesloten deur, een sms te sturen of met ze te chatten over wat er zich binnenskamers afspeelt. En doe beroep op een gespecialiseerde advocaat die mee de juiste stappen kan uitstippelen om uit de gewelddadige relatie weg te geraken, want benadrukt Triene-Mie Le Compte een vluchtplan is essentieel als je voorgoed met het verleden wilt breken. 

Triene-Mie Le Compte getuigt tijdens de actie in Aalst

Meest gelezen