Bezoekers moeten dicht bij de deuren staan om de verhalen te kunnen horen.

Deuren vertellen verhalen van vluchtelingen in Klankenbos Pelt

Het project “Doors of Listening” wil bezoekers in Pelt via een trillende klankdeur laten kennismaken met de leefwereld van vluchtelingen. De Franse geluidsartiest Félix Blume leefde daarvoor een maand lang in het asielcentrum van Pelt.

In het opvangcentrum sloeg Félix Blume regelmatig een babbeltje met de mensen. Blume nam deel aan het dagelijkse leven en kende de bewoners heel goed. Hij liet hen met behulp van audioapparatuur verhalen in hun eigen moedertaal vertellen. Niet enkel over de zware tocht naar België of de situatie in hun thuisland, maar ook over lekkere recepten of leuke sprookjes. Het resultaat stak hij achter enkele houten deuren, gekregen van inwoners uit Pelt.

(lees verder onder de foto)

Kunstenaar Félix Blume nam deel aan het dagelijkse leven in het asielcentrum. Kinderen horen daar ook bij.

Om de verhalen goed te kunnen horen moet je met je oor aan het sleutelgat gaan luisteren. “Dat is een bewuste keuze van de kunstenaar”, zegt Sophie Closset van het Klankenbos. “Als je in een appartementsgebouw woont, hoor je ook altijd geluiden achter verschillende deuren. Je hoort alleen het echte verhaal, als je echt de tijd neemt om even stil te staan en te luisteren.”

Veel van die audiofragmenten zijn in vreemde talen zoals het Farsi of het  Portugees. De bezoeker zal dus niet altijd begrijpen waarover het gaat. “Daarom hebben we op een plek een paneel met een QR-code gezet”, vertelt Closset. Als je die scant, kun je de boodschap van elk verhaal en een foto van de sprekers zien.”

Doel

Maar wat wil kunstenaar Félix Blume nu bereiken met dit project? “Hij wil mensen stimuleren om eens verder te kijken dan de gewone nieuwsverslaggeving over vluchtelingen. Die is vaak te negatief, en heeft niet altijd een goede invloed op de maatschappij. Met dit project wil Blume proberen om meer wederzijds respect te creëren”, besluit Closset.”

Het Klankenbos in Pelt is vrij toegankelijk en iedere dag geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Het ligt in het Provinciaal Domein van Dommelhof.

Meest gelezen