Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Duitse politici in eigen parlement uitgescholden en gefilmd door bezoekers

In het Duitse Parlement kan ieder kamerlid bezoekers uitnodigen om het debat bij te wonen. Maar woensdag liep het met een aantal bezoekers uit de hand. Ze liepen rond in het parlementsgebouw en gingen op zoek naar politici, die ze ongevraagd filmden en begonnen uit te schelden. De bezoekers waren er op uitnodiging van de rechts-radicale partij AfD. Vandaag wordt over het voorval gedebatteerd in de Bondsdag.

"Dem Deutschen Volke" (voor het Duitse volk) staat in het groot boven op de neoclassicistische gevel aan de voorkant van het parlement. Het is meer dan een opschrift: de Bondsdag wil ook openstaan voor gewone burgers. Daarom kan ieder parlementslid bezoekers uitnodigen. 

Via parlementsleden van de rechts-radicale AfD slaagden zo onder meer anti-coronademonstranten en bezoekers met specifieke bijbedoelingen erin, in het parlement te raken. Daar gingen ze op zoek naar politici en hun kantoren, om opnames te maken met de smartphone. 

Onder meer minister van werk Peter Altmaier (CDU) werd slachtoffer van de bezoekers. De beelden kwamen op Twitter terecht.

Op de beelden zie je hoe een vrouw minister Altmaier ongevraagd filmt, terwijl ze zegt: "deze man heeft geen geweten. Hij spreekt over geweten maar hij heeft er geen". Altmaier zelf blijft er rustig onder, zegt dat hij zijn kiezers vertegenwoordigt, dat de dame mag protesteren maar dat hij een zuiver geweten heeft en stapt daarna in de lift. Daarna zegt de dame nog dat Altmaier "een opgeblazen wannabe koning is".

Ook op verschillende andere plaatsen in de Bondsdag maakten bezoekers dergelijke filmpjes. Volgens de veiligheidsdiensten in het parlement liepen de bezoekers vrij rond en konden ze in verschillende bureaus filmen. Parlementaire medewerkers sloten zich uit schrik op in hun bureau. 

In het reglement voor parlementsleden staat dat de parlementsleden verantwoordelijk zijn voor hun bezoekers. Maar de AfD zegt dat deze actie niet bewust gebeurd is, dat ze de controle over die bezoekers kwijt was en zegt de actie 'te betreuren'.

De andere partijen in de Bondsdag spreken schande van het voorval. Ook de media hechten weinig geloof aan de uitleg van de Afd. Vandaag wordt bekeken of de parlementsleden in kwestie een sanctie opgelegd krijgen.

 

Meest gelezen