Ook jij hebt 11 elektr(on)ische toestellen in huis die je niet meer gebruikt

Vandaag start de week van de Afvalvermindering. Uit een tweejaarlijks onderzoek van Recupel, dat verantwoordelijk is voor de inzameling van afgedankte elektro en lampen, blijkt dat er 51 miljoen ongebruikte elektrische en elektronische toestellen stof liggen te vergaren in een schuif of garage bij de Belgische huisgezinnen. Dat zijn er dus 11 per gezin. Recupel roept op om die toestellen in te leveren, zodat ze hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.

In 2019 bezaten de Belgische huishoudens samen ongeveer 392 miljoen elektrische en elektronische toestellen, of 79 per huishouden. Dit is een stijging van 14,5 miljoen toestellen in vergelijking met de vorige peiling van 2017 en volgt de internationale trend van een steeds stijgende consumptie van elektr(on)ische toestellen. 

Omdat de Belgen steeds meer toestellen bezitten, hebben ze er ook meer die stukgaan of die ze niet meer gebruiken. Maar liefst 51 miljoen toestellen liggen werkloos in een schuif of op een schap in de garage of het tuinhuis. Bijna 80 procent van die ongebruikte toestellen, zo'n 42 miljoen stuks, werken zelfs nog.

Kijk eens in schuiven, de garage of de keuken

Saar Bentein, Recupel

Recupel roept mensen op om die toestellen binnen te brengen, zodat ze ofwel hergebruikt kunnen worden of gerecycleerd. "Wij vinden het erg belangrijk dat die ongebruikte elektronische toestellen ingezameld worden", zegt Saar Bentein van Recupel.  "Ze bevatten nog heel wat grondstoffen die eigenlijk perfect opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe toestellen te maken. We vragen om eens te gaan kijken in de schuiven, garages of in de keuken of er nog bepaalde elektronische apparaten liggen die niet worden gebruikt en die dan ook binnen te brengen bij een inzamelpunt van Recupel.

Recupel doet om de twee jaar dit onderzoek. De vorige keer was dus in 2017. "De vorige keer waren er 45 miljoen ongebruikte toestellen", zegt Bentein. "Dat aantal stijgt dus wel, maar we moeten dat ook wel vergelijken met het aantal elektronische toestellen dat de Belgische huishoudens bezitten, want dat stijgt ook. In 2019 bezitten de Belgische huishoudens samen 392 miljoen toestellen en dat is een stijging van ongeveer 14 miljoen in vergelijking met de peiling in 2017."

Lees verder onder de foto.

Grondstoffen

Het is erg zinvol om die toestellen toch binnen te brengen, vindt Bentein. "Elektronische toestellen zitten vol met grondstoffen, bijvoorbeeld koper en ijzer, edelmetalen zoals goud, maar ook plastics en glas. Die stoffen kunnen gerecycleerd worden. Bijvoorbeeld koper zit in heel veel toestellen en is honderd procent recycleerbaar. Dat kan dan opnieuw gebruikt worden voor de productie van nieuwe elektronische apparaten."

Als een ongebruikt toestel nog werkt, kan je het binnenbrengen bij een kringloopwinkel, zodra het terug mag (Kringloopwinkels zijn door de coronamaatregelen voorlopig dicht). Als een toestel stuk is, kan je ermee op het recyclagepark terecht, of je kan het ook inleveren bij de winkel waar je een nieuw toestel koopt (ook hier wanneer het weer kan door de coronamaatregelen.) Je kan met defecte toestellen ook terecht bij inzamelpunten van Recupel in de supermarkt of de doe-het-zelf zaak.

Meest gelezen