Copyright © 2020, fabio camandona, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Frustratie heerst bij Belgen: meer dan in onze buurlanden wordt hier gemord over de coronacrisis en de aanpak ervan

Meer dan in onze buurlanden heerst in België momenteel een gevoel van frustratie over de coronacrisis, zo leert de Eurobarometer, een grootschalige enquête van het Europees Parlement. Net zoals in Frankrijk is er vooral heel wat ongenoegen over de corona-aanpak van de regering(en).

Eén conclusie is overduidelijk in de nieuwe Eurobarometer: de huidige coronacrisis, en de aanpak ervan, oogst heel wat ergernis in ons land. Voor de derde keer dit jaar al liet het Europees Parlement bijna 25.000 Europeanen bevragen over hun mening ten tijde van de pandemie, gemiddeld zo'n 1.000 mensen per lidstaat. 

Vraag je puur naar welk gevoel overheerst, dan spreekt zowat de helft van de Belgen over onzekerheid. Dat aandeel ligt netjes op het Europese gemiddelde. Maar 4 op de 10 Belgen voelen dus ook frustratie. En dat gevoel is in geen enkel buurland pertinenter dan hier. Samen met de Fransen zijn we, in vergelijking met de andere ons omringende landen, ook het meest boos en bang over de coronasituatie waarin we verzeild zijn geraakt. 

Die gevoelens zijn er natuurlijk ook in Luxemburg, Nederland en Duitsland, maar toch merkelijk minder. 4 op de 10 Duitsers zijn bijvoorbeeld hoopvol. Bij Belgen is dat minder dan 1 op de 3. Een derde van de Nederlanders voelt vertrouwen. In ons land heerst dat gevoel bij net geen vijfde van de bevolking.

Pijn in de portemonnee

Een waarom geeft de studie niet expliciet. Alhoewel, uit enkele andere vragen in de enquête valt wel iets op te maken. Met name de aanpak van de coronacrisis door de regering kan weinig goedkeuring wegdragen in België. 

Meer dan 6 op de 10 Belgen zijn daar "niet erg" of "helemaal niet" tevreden over. Slechts 1 op de 3 Belgen is daar wel tevreden over. Die ontevredenheid is vergelijkbaar in Frankrijk, maar duidelijk minder aanwezig in Nederland, Duitsland en Luxemburg. 

Belangrijke nuance hier: de bevraging werd begin oktober afgenomen. De antwoorden gaan dus hier dus nog niet over het beleid van de regering-De Croo, wel over de aanpak van de regering-Wilmès en die van de deelstaatregeringen. De Belgische motivatiebarometer toonde eerder al aan dat de nieuwe federale regering op dat gebied wat frisse moed heeft gegeven. 

Ruim 1 op de 3 Belgen heeft de coronacrisis al gevoeld in zijn of haar portemonnee, dat is meer dan in de buurlanden maar wel in lijn met het Europese gemiddelde (39 procent). Het gaat dan vooral over (tijdelijke) werkloosheid en verlies van inkomen, moeite om leningen of huur af te betalen en spaargeld dat meer dan gepland moet worden aangesneden. Nog eens 1 op de 4 landgenoten verwacht die financiële impact in de komende maanden te zullen voelen. 

Gebrek aan solidariteit

Ook over de coronabeslissingen die op Europees niveau zijn genomen, is trouwens meer dan de helft van de Belgen ontevreden. Eenzelfde gevoel heerst ook sterk in Frankrijk en Luxemburg. In België en Luxemburg is het imago van de EU ook fors achteruitgegaan sinds de start van de pandemie.

Een belangrijk signaal nog: zowel in België als in bijna in al onze buurlanden overheerst het gevoel dat de solidariteit tussen de Europese lidstaten tijdens deze pandemie een pak beter moet kunnen dan nu het geval is. 

Meest gelezen