Kees Torn (Flickr.com)

Gouverneur Vlaams-Brabant verbiedt eindejaarsvuurwerk en kerstboomverbrandingen

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren (N-VA), kondigt een verbod op vuurwerk af tijdens de eindejaarsperiode. Ook kerstboomverbrandingen, wensballonnen en vuurtjes op een openbare plaats zijn niet toegelaten. Hij volgt daarmee zijn collega-gouverneurs in Antwerpen en West-Vlaanderen.

"Er gebeuren ieder jaar heel wat ongevallen bij het afsteken van vuurwerk. Die mensen komen dan terecht op de intensieve zorgafdelingen van onze ziekenhuizen en die hebben nog steeds hun handen vol met coronapatiënten", zegt gouverneur Jan Spooren. In Vlaanderen geldt sinds begin 2019 al een algemeen verbod op vuurwerk. Dat kan sindsdien alleen nog wanneer de burgemeester van een stad of gemeente daarvoor een uitzondering toestaat. "We willen graag dezelfde regels voor de hele provincie en bij uitbreiding voor heel Vlaanderen. Daarom vaardig ik dat verbod nu al uit zodat iedereen ook op tijd op de hoogte is."

Niet in groep samenkomen

Niet alleen vuurwerk, maar ook kerstboomverbrandingen, geluidskanonnen, wensballonnen en andere vuurtjes op openbare plaatsen zijn tot en met 17 januari verboden in Vlaams-Brabant. "Bij vuurwerk of kerstboomverbrandingen bijvoorbeeld is de verleiding heel groot om met meerdere mensen samen te komen. Dat  is natuurlijk wat we vooral willen vermijden", aldus Spooren. Thuis in je eigen tuin een vuurkorf aansteken mag nog wel.

Meest gelezen