Belga Image

Gevangenen in Hasselt hebben tijdens lockdown meer nood aan psychische ondersteuning

Ook de gevangenis van Hasselt is in lockdown om een verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat bezoek van buiten niet meer toegelaten is. En dat is psychisch zwaar voor de gedetineerden. Zij contacteren nu vaker het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor een gesprek of ondersteuning.

Ook de gevangenissen hebben strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat vertelt Paul Dauwe, directeur van de gevangenis. 

“De gevangenis is momenteel in volledige lockdown, dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk contacten tussen mensen buiten de gevangenis en  gevangenen zelf willen vermijden", zegt de directeur. "Er is dus ook geen bezoek meer mogelijk. Dat kan wel vervangen worden door een skypegesprek. En gedetineerden kunnen de gevangenis ook niet meer verlaten om naar instanties voor hulpverlening te gaan.” 

We merken dat de gevangenen gretig gebruik maken van de hulpverlening

Paul Dauwe, directeur gevangenis Hasselt

"De interne hulpverlening in de gevangenis van Hasselt is nu ook minder actief dan normaal", vertelt de directeur. “Onze hulpverleners worden verplicht om thuis te werken en dat maakt het direct contact moeilijker. Diensten zoals het CAW hebben daar iets op gevonden. Ze hebben 0800-lijnen geopend waarop ze voor de gevangenen bereikbaar zijn. We merken dat de gevangenen daar gretig gebruik van maken om het gebrek aan interne hulpverlening te compenseren.”

Sfeer in de gevangenis

Directeur Paul Dauwe is optimistisch over de huidige sfeer in de gevangenis, ondanks de lockdown. “In het algemeen stel ik vast dat een grote meerderheid van de gevangenen op een verantwoordelijke manier meewerkt. Ze beseffen ook dat er een gezondheidsprobleem is en dat de offers die ze brengen noodzakelijk zijn."

"Maar dat neemt niet weg dat het een moeilijke situatie is voor de gevangenen", zegt Dauwe nog. “Het mag niet onderschat worden wat het gebrek aan contact met familie of vrienden teweegbrengt, dat is zeer zwaar. Maar desondanks doen de gevangenen zeker hun best", besluit hij.

Meest gelezen