Radio 2

Gezocht: nieuwe eigenaar voor "Nonkel Jules", spar van 12 meter: “Droom is om hem tijdens kerst op marktplein te zien”

Een man uit Sint-Niklaas is op zoek naar iemand die zijn 27 jaar oude spar nog een laatste keer kan doen stralen. De spar is 12 meter hoog en deed de eerste jaren van zijn leven dienst als kerstboom ten huize van de familie De Dauw. Toen een familielid overleed, werd diezelfde boom in de voortuin geplant als eerbetoon en kreeg die de naam "Nonkel Jules". Maar de spar is nu te groot en moet verdwijnen.  

“Ik heb de boom in 1991 gekocht op de markt”, vertelt eigenaar Julien De Dauw. “Tijdens de kerstperiode zette ik de boom in een emmer in huis en gaf ik hem regelmatig water. Als Kerstmis voorbij was, kreeg de boom tijdelijk een plaatsje in de tuin, maar elk jaar in december verhuisde hij terug naar binnen.” De boom werd al snel te groot en reikte tot aan het dak. Hij kreeg dan maar een mooie plaats in de voortuin, maar ook daar moet hij nu verdwijnen. 

Toen mijn schoonbroer overleed tijdens de kerstperiode, hebben we de spar naar hem vernoemd: 'Nonkel Jules'

Julien De Dauw, eigenaar van de spar

Een boom met een naam

“In 1994 is mijn schoonbroer gestorven, net na de kerstperiode”, gaat De Dauw verder. “Uit eerbetoon hebben we de boom dan Nonkel Jules genoemd en hem definitief in de voortuin geplant. Dat leek ons een mooie herinnering aan de man. Ik heb de boom sindsdien elk jaar verlicht met duizenden lichtjes. Er kwam veel volk naar kijken, en dat gaf me een goed gevoel.”

Ik wil Nonkel Jules nog een laatste keer zien schitteren op een groot marktplein

Julien De Dauw, eigenaar van de spar

Maar de tijd staat niet stil, en zoals de boom blijft groeien, wordt ook Julien De Dauw een dagje ouder: “Ik kan nu niet meer zo gemakkelijk in die boom kruipen om er lichtjes in te hangen”, bekent hij. Maar dat is niet de enige reden waarom de familie De Dauw nu een nieuwe plaats zoekt voor ‘Nonkel Jules’: “De boom is nu zo groot geworden, dat mijn buurman een beetje schrik heeft gekregen van de boom. Hij is bang dat de boom omver zal vallen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, want Nonkel Jules is heel sterk. Maar na lang wikken en wegen heb ik dan toch besloten om de boom nu weg te geven.” 

Laatste eerbetoon

“Ik las zopas dat er een grote kerstboom geplaatst is op de Grote Markt in Brussel”, zegt De Dauw nog. “Het zag er heel mooi uit, en zo kwam ik op het idee om de boom voor een dergelijk initiatief weg te geven. Het zou voor mij een groot genoegen zijn als ik de boom in Sint-Niklaas of omstreken zou zien staan op een plein. Ik wil Nonkel Jules zo nog een laatste keer laten schitteren.”

Wie de boom wil hebben, moet hem wel zelf komen uitdoen en vervoeren. Wie geïnteresseerd is in de boom mag contact opnemen met Radio 2 door een mail te sturen naar oostvlaanderen@radio2.be.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen