© Design Pics

Grote "Corona Cooking Survey" van UA toont aan: velen maken zich zorgen om een eenzame kerstperiode

De Universiteit Antwerpen lanceerde onlangs voor een tweede keer de grootschalige "Corona Cooking Survey". Uit de eerste resultaten blijkt nu dat een meerderheid zich zorgen maakt om een eenzame kerst. Ook zorgen frustraties over de lockdown voor enkele coronakilo's meer, of net minder door de gevolgen van stress. "De psychologische weerslag op ons eetgedrag valt niet te onderschatten", zegt Charlotte De Backer, hoofddocent communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

De "Corona Cooking Survey" bekijkt net zoals bij de eerste lockdown onze eet- en kookgewoontes tijdens de pandemie. De eerste resultaten tonen nu aan dat ons eetgedrag, en zo ook ons psychologisch welzijn, lijdt onder de coronacrisis. Concreet maken veel mensen zich vooral zorgen om de komende kerstperiode. 

Kerstperiode in grimmige sfeer

"Velen associëren de eindejaarsperiode nu met een grimmige sfeer. We zien woorden als "eenzaam", "gemis", "droevig" en "ongezellig" voorbijkomen. In normale omstandigheden associëren mensen de feestdagen eerder met woorden zoals "gezelligheid", "vrienden" en familie"", vertelt Charlotte De Backer aan Radio 2 Antwerpen. Van de 521 deelnames (vooral hoger opgeleide vrouwen) maakt zo'n 60 procent zich nu al druk over de vraag of ze Kerstmis samen kunnen vieren dit jaar. 

De psychologische weerslag van de lockdown speelt zwaar in op ons eetgedrag

Charlotte De Backer, hoofddocent communicatiewetenschappen aan Universiteit Antwerpen

Psychologische impact op eetgewoontes

De extra kerstkilo's maken dit jaar ook plaats voor de zogenaamde coronakilo's. Iets minder dan de helft van de deelnemers geeft aan vaker uit frustratie te eten dan vroeger. Een derde is dan ook enkele kilo's bijgekomen, terwijl een kleiner gedeelte net is afgevallen door de gevolgen van stress. "Over het algemeen lijken we daardoor minder tevreden met ons lichaam. De psychologische weerslag van de lockdown speelt dus zwaar in op ons eetgedrag", voorspelt De Backer. 

We moeten ervoor zorgen dat iedereen verbonden blijft

Charlotte De Backer, hoofddocent communicatiewetenschappen aan Universiteit Antwerpen

Focus op verbondenheid

Een positievere noot uit het onderzoek geeft dan weer aan dat het bekijken en delen van beelden over eten ons kan opvrolijken. We zijn dan misschien niet verbonden in het echt, maar wel via sociale media. Volgens De Backer moeten we daarom meer focussen op die verbondenheid, zeker met de kerstperiode in aantocht. "Voor mensen die alleen zijn wordt het wellicht een schrijnende periode. Daarom roepen we op om met ons allen na te denken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen verbonden blijft."

Meest gelezen