AGF Foto All rights reserved.

Waarom heeft de paus op Instagram een foto van een schaars gekleed model "geliket"?

Het Vaticaan laat onderzoeken hoe het kan dat de officiële Instagram-account van de paus een foto van een schaars gekleed Braziliaans model heeft "geliket". Volgens het Vaticaan is het wel duidelijk dat de paus niet zélf op het "like"-hartje gedrukt heeft. Maar wat is er dan wel gebeurd?   

Natalia Garibotto is in Brazilië populair als gamer op Twitch, een platform waarop videospelletjes rechtstreeks gestreamd worden. Haar Instagram-account heeft zowat 2,4 miljoen volgers. Daarnaast is ze ook fotomodel, en die foto's post ze graag op haar sociale media. Een welbepaalde "like" van een foto deed vorige week de wenkbrauwen fronsen.

Vanuit de officiële Instagram-account van paus Franciscus was namelijk op het "like"-hartje geklikt bij een foto van Garibotto, gekleed in een niet al te veel verhullend schooluniform. Het is niet duidelijk wanneer precies de "like" gegeven werd. Vorige vrijdag werd het alleszins opgemerkt door enkele plaatselijke nieuwsmedia. Een dag later was het hartje weg.

Coy & Co, het managementbureau dat Garibotto onder zijn hoede heeft, zag er alleszins genoeg publiciteit in en postte op zijn Instagram de boodschap dat "het bedrijf de officiële zegen van de paus gekregen heeft!"

"We kunnen uitsluiten dat de paus het zelf gedaan heeft"

Volgens de katholieke nieuwswebsite Catholic News Agency probeert het Vaticaan nu uit te zoeken wat er precies gebeurd is. "We kunnen uitsluiten dat de paus zelf de "like" gegeven heeft, en we hebben aan Instagram meer uitleg gevraagd", zegt een woordvoerder van het Vaticaan aan The Guardian. Er zou ook een intern onderzoek plaatsvinden. De sociale media van de paus worden beheerd door een heel team van medewerkers.

Paus Franciscus is heel populair op die sociale media. Op Twitter heeft de paus onder de naam @Pontifex 18,8 miljoen volgers, in 2017 was hij op dat platform zelfs de populairste wereldleider. Zijn Instagram-account, onder de gebruikersnaam franciscus, wordt gevolgd door 7,4 miljoen mensen. Zelf volgt de paus niemand anders op Instagram.

De paus is niet zoals Donald Trump, hij zit niet de hele dag wat met zijn telefoon of computer te tweeten.

Maar de paus laat zich zelden of nooit zelf in met zijn sociale media. "Hij is niet zoals Donald Trump, hij zit niet de hele dag wat met zijn telefoon of computer te tweeten", zegt Robert Mickens, redacteur van de Engelstalige versie van de katholieke krant Le Croix. "Hij geeft bijvoorbeeld wel toestemming voor tweets, maar nooit voor "likes". En in heel zeldzame situaties heeft hij gezegd dat hij wilde tweeten, naar aanleiding van een bepaalde ontwikkeling of noodtoestand. Dus hij zal hier niks mee te maken hebben."

En Natalia Garibotto zelf? "Ik ga tenminste naar de hemel", grapte ze op Twitter.

Meest gelezen