Herkenaar verkoopt 380 kerstbomen voor het goede doel, maar... klanten mogen ze niet komen ophalen

Stefan Surinx uit Schakkebroek, Herk-De-Stad, doet een kerstbomenverkoop voor zijn dorpsgenoten ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. En dat blijkt een enorm succes, want ondertussen hebben al 380 geïnteresseerden een boom besteld. Eén probleem: van de gemeente mogen klanten, omwille van de coronamaatregelen, die bomen niet komen ophalen bij Stefan. 

Het begon als een kleine actie van Stefan voor de buren. "We wilden een kerstbomenverkoop doen voor de mensen in de buurt, en daarmee geld inzamelen voor Kom Op Tegen Kanker", vertelt de Herkenaar. "Mijn moeder is begin dit jaar namelijk overleden aan kanker. Maar de actie heeft zich over Schakkebroek verspreid als een lopend vuurtje en we hadden op sneltempo meer dan 380 bestellingen. Zelfs de burgemeester heeft er eentje besteld", lacht hij. 

Stefan lijkt nu een beetje slachtoffer van zijn eigen succes. Doordat er zoveel mensen een kerstboom willen, mag hij van de gemeente door de coronamaatregelen geen afhaalmoment organiseren. "Dat zou normaal op 5 december plaatsvinden", vertelt Stefan, "want de dag ervoor kunnen we de kerstbomen afhalen bij tuincentrum Sampermans in Nieuwerkerken. Maar als iedereen tegelijkertijd een boom komt halen, is dat volgens de coronaregels een vorm van samenscholing. We hadden nochtans al een  plan om alles via een drive-in en coronaproof te organiseren zodat niemand uit zijn wagen moest komen.  We zouden dat straat per straat kunnen doen, maar dat mag dus niet. Ik zou de bomen ook allemaal kunnen leveren aan huis, maar ik heb de adressen niet van alle mensen die besteld hebben."

Het zou bijzonder jammer zijn als zo'n initiatief voor het goede doel een samenscholing tot gevolg heeft, en dat Stefan daarvoor een coronaboete krijgt

Bert Moyaers, burgemeester Herk-De-Stad

Bert Moyaers, burgemeester van Herk-De-Stad, bevestigt dat een afhaalmoment niet kan voor de gemeente. "Het is een vervelende situatie", zucht Moyaers, "want dit is een zeer mooi initiatief.  Maar het ministrieel besluit zegt dat verenigingen geen afhaalacties meer mogen organiseren tenzij ze met leveringen werken. Hier is het probleem dat je voor het afhalen van 380 bomen zeker drie minuten per boom moet tellen en dan ben je minstens twintig uur bezig. En doordat Stefan geen telefoonnummers heeft en die mensen niet kan contacteren om een tijdsschema door te geven, zal er waarschijnlijk veel volk tegelijk komen om de kerstboom af te halen. Het zou bijzonder jammer zijn als zo'n initiatief voor het goede doel een samenscholing tot gevolg heeft, en Stefan daardoor een coronaboete krijgt."

Allemaal goed en wel, maar nu zit Stefan wel met 380 kerstbomen. "Daar zijn we ons van bewust, dus we zijn samen met de politie op zoek naar een oplossing", vertelt de burgemeester. "Ik begreep dat 70 bomen alvast geleverd konden worden, dus dan zitten we met nog 310 bomen. Ofwel kunnen we afhaalmomenten op verschillende locaties doen, ofwel op één plek maar dan verspreid over verschillende dagen. De vraag is wel hoe we dat praktisch voor mekaar krijgen. Mijn adres heeft Stefan in ieder geval al. Dus mijn boom kan zeker aan huis geleverd worden", lacht Moyaers.

Meest gelezen