Koen De Vlieger, directeur van kasteel d'Ursel bij de aanleg van het park

Historisch "bosquet" aan kasteel d'Ursel wordt hersteld: "Na 137 jaar opnieuw zoals Eduard Keilig het had uitgetekend"

Aan het kasteel d'Ursel in Hingene, een deelgemeente van Bornem, wordt het "bosquet" weer in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. In 1883 ontwierp landschapsarchitect Eduard Keilig het park voor de familie d'Ursel. Toen het terrein in 1973 verkocht werd, geraakte het bos in slechte staat en werd het uiteindelijk gekapt. "137 jaar na het ontwerp, gaan we het historisch park heraanplanten", zegt Koen De Vlieger, directeur van kasteel d'Ursel.

In 1883 ontwierp Eduard Keilig een park voor de familie d'Ursel. "Het park bestond uit 70 Amerikaanse eiken die allemaal op dezelfde lijnen werden geplant. In het midden bleef er dan een soort tuinkamer over, waar de familie een tennisveld zette", vertelt De Vlieger. "In 1973 is het domein verkocht. Toen was het park al in vrij verwaarloosde staat."

De Amerikaanse eik is een exoot die alles overwoekert. We kiezen nu voor de moeraseik

Koen De Vlieger, Directeur Kasteel d'Ursel

De Amerikaanse eik is een exoot die zich snel verspreidt. "Na een tijdje groeiden er enkel nog Amerikaanse eiken in het bos. Er stonden nog maar 18 van de oorspronkelijke eiken, maar nieuwe eiken hadden het tennisveld volledig overwoekerd. In 2009 hebben we besloten om het park om te kappen en er een grasveld van te maken", vertelt de directeur. "Nu willen het park graag opnieuw aanplanten, maar dan met moeraseiken. Die verspreiden zich minder snel."

Bloemenlandschap

Ook de tuinkamer wordt bewaard. "Er gaat geen tennisveld komen, maar een bloemenlandschap. We gaan ook 11 banken zetten, zodat het opnieuw een volwaardig park kan worden", licht De Vlieger toe.  

Meest gelezen