Radio 2

Leuvense schoorsteenveger maakt schoorstenen proper als "inspectiepiet" 

Schoorsteenveger Arnold Van Gansewinkel uit Leuven helpt dezer dagen zijn klanten verkleed als 'inspectiepiet'. "Ik heb gebeld met Sinterklaas en afgesproken dat ik de inspectie van de schoorstenen doe zodat hij vlot kan langskomen bij alle kinderen."

Als je in de regio Leuven nu al een zwarte piet op een dak ziet lopen, dan is dat misschien wel Arnold Van Gansewinkel. Van Gansewinkel heeft een bedrijf in Oud-Heverlee dat gespecialiseerd is in schoorsteenvegen en de installatie van zuiveringssystemen voor houtkachels. Als schoorsteenveger moet Van Gansewinkel het dak op en dat doet hij tegenwoordig uitgedost in een pietenkostuum. "Ik heb daarvoor gebeld met Sinterklaas", vertelt hij in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Om ervoor te zorgen dat de pieten niet te vuil worden door het roet, zorg ik er als inspectiepiet voor dat de schoorsteen schoon is. Ik kijk ook na hoe Sinterklaas en Zwarte Piet het best binnen komen op een propere manier."

Ik probeer de kinderen blij te maken in deze moeilijke tijden

Arnold Van Gansewinkel, schoorsteenveger en inspectiepiet

De schoorsteenveger biedt zijn klanten daarom aan om hun schoorstenen te reinigen, uitgedost als "inspectiepiet". "Ik probeer de kinderen zo een beetje blij te maken in deze moeilijke tijden. Mijn klanten vinden dat heel tof. Ze vragen me zelfs om zeker op een tijdstip te komen waarop de kinderen thuiskomen van school. Die kinderen vinden het geweldig als er dan plots een zwarte piet op het dak van hun huis staat!"

Het is bovendien ook belangrijk om geregeld je schoorsteen te laten reinigen, vertelt Van Gansewinkel. "Veel mensen laten hun schoorsteen nooit proper maken. Dus stapelen stof en afval zich op, waardoor je meer kans hebt op schouwbranden. Het is dus belangrijk om je schouw proper te houden", besluit hij.

Meest gelezen