The Outdoor Journal

Roeien over de Atlantische Oceaan met een zelfgemaakte boot? Jelle Veyt is het van plan 

Avonturier Jelle Veyt gaat in januari van Portugal naar Miami roeien, samen met Koen De Gezelle en Gijs Vanden Bogaerde. 7.200 km over de Atlantische oceaan... en dat in een roeiboot die ze zelf gebouwd hebben in Aalter. "Maar de grootste uitdaging wordt toch het mentale aspect", klinkt het. "3 maanden lang zal die roeiboot onze hele wereld zijn."

Het is niet de eerste keer dat Veyt een avontuur aangaat. "Ik ben al gefietst naar de Elbrus, de hoogste berg van Europa", vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Dan ben ik doorgefietst naar de Mount Everest, de hoogste berg van Azië. Ik heb beide bergen ook beklommen. En van de Mount Everest ben ik naar Indonesië gefietst, om de Carstensz piramide te beklimmen." Recent probeerde Veyt ook de Kilimanjaro te beklimmen, dat is de hoogste berg van Afrika. Maar tijdens zijn tocht begon de coronacrisis en moest hij terugkomen naar België. 

Eerst roei ik met 2 vrienden naar Miami, en dan fiets ik op mijn eentje verder naar Alaska

Jelle Veyt, avonturier

Sindsdien heeft hij niet stil gezeten en heeft hij nieuwe plannen gemaakt: samen met Koen De Gezelle en Gijs Vanden Bogaerde gaat hij in januari van Portugal naar Miami roeien, in een zelfgebouwde boot. "Dat is 3 maanden op zee. En van daar fiets ik dan op mijn eentje verder naar Alaska. Daar wil ik de Denali beklimmen, dat is hoogste berg van Noord-Amerika."

Boot gemaakt van carbon

Voor de boottocht over de Atlantische Oceaan, zijn de 3 mannen zich al lang aan het voorbereiden. "Al 6 maanden zijn we aan de boot aan het werken", vertelt Veyt. "Hij is van carbon gemaakt. Dat is een heel licht materiaal, zodat de boot niet te zwaar is en we ons plan kunnen trekken."

Dit weekend gaat de boot voor de eerste keer op het water. "We gaan de waterdichtheid testen. En we gaan de boot ook eens omdraaien, om te controleren of hij vanzelf weer rechtkomt, mochten we kapseizen. Maar Koen zit al 20 jaar in het vak, hij heeft al heel veel boten gemaakt, dus dat komt wel goed", lacht Veyt.

(Lees verder onder de foto.)

Non-stop roeien

"De boot heeft heel wat technische apparatuur", gaat Veyt verder. "Eigenlijk hetzelfde als een groot schip. We zijn dus wel zichtbaar op de radar. Maar het wordt toch opletten: we kunnen nooit alledrie samen slapen. Er is altijd iemand die aan het roeien is." 

3 maanden lang in een klein bootje zitten met 3 mannen, is ook mentaal uitdagend. "Met Koen heb ik al eens een maand geroeid en met Gijs heb ik nog samengewoond. We kennen elkaar dus wel goed. Maar de hele tocht lang is die roeiboot je hele wereld.... Dat mentale aspect wordt toch wel de grootste uitdaging", concludeert Veyt.

kasto80

Meest gelezen