Leerlingen uit Zelzate ontwerpen nieuwe brug over het kanaal Gent-Terneuzen

De leerlingen van de eerste graad van de school Sint-Laurens in Zelzate hebben een nieuw ontwerp bedacht voor de Zelzatebrug in de Kanaalstraat. Leerkracht Lowie Vanlerberghe was onder de indruk van de ontwerpen, maar voorlopig blijft het bij een schoolopdracht. 

De leerplannen van de technische vakken in het secundair onderwijs zijn dit jaar veranderd en leerkracht Lowie Vanlerberghe wilde dat creatief aanpakken. "Ik dacht: waarom laat ik de leerling niet eens een eigen brug bouwen? De Zelzatebrug zorgt regelmatig voor verkeersproblemen, dus het leek mij interessant om de leerlingen een beter plan te laten bedenken." 

Leren bouwen via videospel

"Via een videospelletje op de iPad, liet ik de leerlingen kennismaken met brugconstructies. Ze konden ontdekken welke brug stevig is en welke niet", vertelt Vanlerberghe. "Daarna zijn ze per 2 aan de slag gegaan: ze hebben eerst een technische tekening gemaakt en uiteindelijk moesten ze een maquette maken met "frisco"-stokjes."

Vanlerberghe was enorm onder de indruk van de creaties. "Een van de bruggen was zodanig stevig gemaakt, dat er zelfs een leerlingen op kon zitten! Ook bij andere duo's viel de stevigheid op en heel veel bruggen hadden een mooi ontwerp. Misschien zit er wel ergens een leerling tussen die later echt bruggen kan bouwen."

kasto80

Meest gelezen