AFP or licensors

Liveblog - Regering raadt skireizen af, Van Ranst: "Heel verstandige beslissing, epidemie is begonnen met skivakanties"

De federale regering raadt af om op skivakantie te gaan. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat een heel verstandige beslissing. "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. De epidemie is begonnen met de skivakanties", zegt Van Ranst in "Het Journaal". Zowel het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal patiënten op intensieve zorg als het aantal overlijdens blijven afnemen. Voor het eerst in deze tweede coronagolf liggen opnieuw minder mensen in het ziekenhuis én op intensieve zorg dan tijdens de eerste golf.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Marc Van Ranst: Heel verstandig om skireizen af te raden, de epidemie is begonnen met skivakanties"

Professor en viroloog Marc Van Ranst juicht in "Het Journaal" de oproep van premier Alexander De Croo om niet te gaan skiën toe. "De oproep is heel verstandig. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. De epidemie is begonnen met de skivakanties, toen op een moment dat we niet wisten dat er virus was. Nu weten we dat wel. Je kan dat beter niet doen.", aldus Van Ranst.

Volgens de professor is het niet onverstandig om nu al uitspraken te doen over de kerstvakantie. "Het is omgekeerd. Wanneer we in de kerstvakantie hopelijk gaan belanden in cijfers die lager zijn dan nu, dan wil je het probleem niet opnieuw importeren of vergroten door import van nieuwe gevallen."

In de ideale wereld zou Europa een degelijke regeling voor reizen kunnen uitwerken. "Maar dat zal niet gebeuren. De afgelopen zomer is het ook niet gelukt om een Europese regeling voor reizen uit te werken. Landen waarvoor toerisme belangrijk is, gaan uiteraard dwarsliggen", zegt Van Ranst.

Van Ranst is geen voorstander van snelle versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. "We moeten er niet blind voor zijn dat de roep om versoepelingen groot gaat zijn wanneer de cijfers blijven dalen. We gaan aan de lokroep van de versoepelingen moeten weerstaan."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Premier De Croo raadt af om op skivakantie te gaan: "Wintervakanties hebben voor verspreiding van het virus gezorgd in Europa"

Premier De Croo (Open VLD) raadt iedereen af om op wintersportvakanties te gaan tijdens de kerstvakantie. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie na de ministerraad. "Ik denk dat we ons allemaal heel goed herinneren dat de wintersportvakanties voor de verspreiding van het virus gezorgd hebben in Europa. U moet geen viroloog zijn om te weten dat die vakanties een zeer groot risico zijn.

Lees details en een reactie van de sector in dit artikel:

De eerste minister benadrukt nog maar eens dat ook Kerstmis vieren in grote groepen niet de bedoeling is: "Het laatste wat we willen is een kerstmisgolf. Kerstmis is een feest van geborgenheid, het mag geen feest van duisternis worden." Eind deze maand beslist het overlegcomité over de coronamaatregelen tijdens kertmis en nieuwjaar.

Canadese stad Toronto vanaf maandag in lockdown

Toronto, de grootste stad van Canada, gaat vanaf maandag in lockdown als gevolg van de verslechterde coronatoestand. Dat heeft de premier van Ontario aangekondigd. "Vanaf maandag 23 november om 00.01 uur wordt Toronto" en een groot deel van de periferie "in lockdown geplaatst", verklaarde Doug Ford tijdens een persconferentie.

Tijdens de lockdown, die minstens 28 dagen van kracht blijft, zijn alle bijeenkomsten binnenshuis verboden. Bijeenkomsten buitenshuis worden beperkt tot tien aanwezigen, en hetzelfde geldt voor erediensten, begrafenissen en huwelijken.

Portugal verlengt de noodtoestand tot 8 december

De Portugese regering heeft op 9 november de noodtoestand uitgeroepen voor een periode van vijtien dagen. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft aangekondigd dat de noodtoestand verlengd is met vijftien dagen tot 8 december. 

"De noodtoestand zal zo lang duren als nodig is in de strijd tegen de pandemie van het coronavirus. Het hoogtepunt van de tweede golf wordt in Portugal verwacht tussen eind november en begin december", aldus de president. Volgens Marcelo Rebelo de Sousa volgt er wellicht een derde golf in januari of februari.

ABVV wil dat extra geld voor dienstenchequesector naar werknemers gaat

De socialistische vakbond ABVV vraagt dat het extra geld in de dienstenchequesector effectief naar de huishoudhulpen vloeit en niet dient voor de winsten van grote private bedrijven. Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) beloofde vrijdag 40 miljoen euro vrij te maken voor de dienstenchequesector.

Net zoals tijdens de eerste coronagolf verhoogt Crevits ook nu de subsidies voor dienstencheques. Ditmaal is er sprake van een tijdelijke verhoging van 2,89 euro per dienstencheque. Die hogere subsidie moet onder meer dienen om "de veiligheid van werknemers en gebruikers van dienstencheques te garanderen". De sector klaagt al lang dat er strenge veiligheidsvoorschriften in verband met handschoenen en mondmaskers ontbreken.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A): "Bij jaarwisseling misschien al eerste vaccins"

België kan mogelijk al rond de jaarwisseling "kleine hoeveelheden" van de eerste coronavaccins verwachten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd aan VTM Nieuws en bevestigt zijn kabinet ook aan onze redactie.

Vandenbroucke reageert daarmee op de verklaringen van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij gaf gisteravond te kennen dat de coronavaccins van BioNtech-Pfizer en Moderna al in de tweede helft van december een voorwaardelijke marktvergunning zouden kunnen krijgen van het Europees Geneesmiddelenbureau, als er in de komende weken geen tegenslagen opduiken bij het testen.

"Als wat Ursula von der Leyen gezegd heeft, uitkomt, dan is dat ook voor ons wel heel goed nieuws", aldus Vandenbroucke. "Dat betekent dat we bij de jaarwisseling misschien al de eerste dosissen kunnen krijgen." Over hoeveel dosissen dat zou kunnen gaan, is niet duidelijk. In elk geval zullen dat geen grote hoeveelheden zijn.

Steven Van Gucht: "Cijfers terugdringen is beste preventie voor woonzorgcentra"

De angst voor een derde golf in de coronacrisis is groot bij bewoners van woonzorgcentra, zeker nu een onderzoek van de Universiteit Antwerpen heeft uitgewezen dat een op de drie bevraagden van plan is om zich niet aan de maatregelen te houden tijdens de eindejaarsperiode.

Volgens viroloog Steven Van Gucht zal er sneller ingegrepen worden als de cijfers opnieuw zullen stijgen. 

"Ik denk dat we er vooral voor moeten zorgen dat in de toekomst de cijfers niet meer uit de hand mogen lopen. Ze mogen niet meer zo de hoogte ingaan. Er moet vroeger geschakeld worden en dat heeft men nu goed begrepen. Ik denk dat dat de beste preventie is voor de woonzorgcentra. We verstrengen veel vroeger als het nodig is zodat de curve niet de hoogte in kan schieten. Dat gaat veel verschil maken voor de woonzorgcentra komende winter", aldus Van Gucht in "Terzake".

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht en Dirk Lips van woonzorggroep Curando uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Woonzorgcentrum Armonea Quietas: Bewoners dansen op verzoeknummers

Wat beter dan muziek om even de gedachten te verzetten. In rusthuis Armonea Quietas in Dilbeek was er deze namdidag een uurlange sessie Radio Quietas. Familieleden konden nummers aanvragen voor bewoners van het woonzorgcentrum en die hebben er duidelijk van genoten.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Tweede uitbraak in Aarschots woonzorgcentrum: bijkomende versterking van Defensie

In het woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot is een tweede uitbraak van het coronavirus vastgesteld. De huidige versterking van het leger wordt uitgebreid naar in totaal acht militairen. Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) tijdens een bezoek aan het centrum vrijdag.

Vorige week raakten 32 van de 34 bewoners in een gesloten afdeling van Sint-Rochus besmet met het coronavirus. Om alles in goede banen te leiden, kreeg het centrum versterking van vijf militairen. "De militairen hielpen vooral met logistieke taken, zoals bedden verversen en poetsen", zei burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) toen.

Nu is er een tweede, minder grote, uitbraak in een andere afdeling van het woonzorgcentrum. Zes van de ongeveer 25 bewoners raakten daar besmet. Het centrum zal nu bijkomende versterking krijgen van het leger. Van de vijf militairen die op de ene afdeling helpen, gaat één iemand weg, maar op de afdeling waar zopas een uitbraak plaatsvond komen er vier bij. In totaal zullen er dus acht militairen ondersteuning bieden, en dat alvast voor komende week.

Artsenkrant eert alle specialisten voor hun "niet-aflatende inzet"

De prijs voor "Specialist van het Jaar" van de Artsenkrant gaat dit jaar naar alle artsen-specialisten voor hun inspanningen in de strijd tegen COVID-19. Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) mag het beeldje zaterdag symbolisch in ontvangst nemen van minister van Volkgsgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

Jaarlijks reikt de Artsenkrant in samenwerking met het Verbond der Belgische Specialisten (VBS) de prijs voor "Specialist van het Jaar" uit. Dat gebeurt met de financiële steun van het Vlaamse Rode Kruis en de Bank van Breda. Aan de prijs zijn 10.000 euro en een beeldje verbonden.

Meest gelezen