Antarctische blauwe vinvis lijkt terug op 'plaats van onheil': "Opwindend om ze weer in die aantallen te zien"
De reusachtige blauwe vinvis is opnieuw in grotere aantallen gespot aan het eiland Zuid-Georgia in de zuidelijke Atlantische Oceaan bij Antarctica. Onderzoekers zeggen aangenaam verrast te zijn door hun ontdekking, want het dier was er decennialang schijnbaar bijna helemaal verdwenen, na een bijzonder intense periode van walsvisvangst vorige eeuw.
De ontdekking werd deze week aangekondigd in een studie. Tijdens de 20e eeuw werd het dier zwaar bejaagd tot het bijna was uitgestorven, tot er in de jaren 60 een officieel verbod kwam. Daarna werden op meerdere plaatsen opnieuw meer blauwe vinvissen gespot, maar niet in het gebied rond Zuid-Georgia en de zuidelijke Sandwich-Eilanden, in een immens stuk oceaan ten noorden van de Zuidpool, richting oostelijk Zuid-Amerika.
De onderzoekers voerden jarenlange waarnemingen uit in een gigantisch gebied . Die overspanden tussen 1998 en 2018 zowat 34.000 kilometer, maar blauwe vinvissen konden ze amper waarnemen. Het bleef zelfs beperkt tot één waarneming, los van enkele losse berichten over puur toevallige observaties. In 2018 veranderde dat, en kwamen er meer meldingen. Nieuw onderzoek dit jaar resulteerde uiteindelijk in 58 waarnemingen. "Dit wijst erop dat de blauwe vinvis is teruggekeerd naar het gebied", besluiten de onderzoekers.
Over de blauwe vinvis
De blauwe vinvis kan tot 30 meter lang worden en 150 tot 170 ton wegen. Het dier komt voor in alle wereldzeeën. De blauwe vinvis, geen vis maar een zoogdier, is het grootste levende dier op onze planeet.
Het is een kwestie van geluk geweest dat ze niet allemaal verdwenen
"We hadden aanwijzingen dat de blauwe vinvissen aan het terugkeren waren, maar we waren aangenaam verrast door het aantal dat we dit jaar hebben ontdekt", vertelt onderzoekster en zeezoogdierenspecialiste Susannah Calderan aan Livescience. Zij nam begin dit jaar deel aan een Nieuw-Zeelandse onderzoeksexpeditie op het schip Braveheart. De grotere aanwezigheid van de vinvis bleek uit waarnemingen met het oog en via geluidsboeien onder water.
Ook onderzoekster Jen Jackson van het British Antarctic Survey nam deel aan de expeditie. ZIj vertelt in een video (zie onder): "Het was opwindend om nooit geziene aantallen (sinds de heropleving, red.) van de Antarctische blauwe vinvis te ontdekken. Op 23 dagen in de waters van Zuid-Georgia zagen we 55 blauwe vinvissen, moeders en jongen inclusief. We denken dat dit opnieuw een plek wordt voor hen, 100 jaar nadat ze er bijna uitgeroeid waren." (lees door onder de video)
Bekijk de video waarin Jen Jackson over haar ervaringen van de expeditie vertelt:
Zuid-Georgia, centrum van walvisvangst
South Georgia is een bijzonder afgelegen eiland in een uithoek van de Atlantische Oceaan, ongeveer 4.000 kilometer ten noorden van de Antarctische kust (zie onder). Het wordt nauwelijks bewoond, maar werd een centrum voor de walvisindustrie vorige eeuw. Voor die periode leefden er bijzonder veel blauwe vinvissen, maar op een bepaald moment bleven er schijnbaar geen meer over.
Er zijn tienduizenden blauwe vinvissen gedood: "Het is een kwestie van geluk geweest dat ze niet volledig van de kaart verdwenen. De schatting was dat er vorige eeuw nog maar 0,15 procent van de oorspronkelijke populatie overbleef. Terwijl we in andere wateren rond Antarctica de walvis zagen terugkeren, was dat rond South Georgia niet het geval. Wat we nu zien, is dus heel bemoedigend", zegt Calderan.
Wat we nu zien, is heel bemoedigend