Kerstjurk van 200 mondmaskers: modecursisten in Wetteren maken bijzondere kerstboom

De modeopleiding van PCVO Groeipunt in Wetteren stelt haar nieuwste creatie voor: een jurk, gemaakt uit meer dan 200 groene en rode mondmaskers. "De jurk kan ook oplichten! We gebruiken hem als kerstboom op school", zegt leerkracht Véronique Verhas.

Groeipunt, het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs in Wetteren, doet elk jaar iets speciaals tijdens de eindejaarsperiode. "Een modeshow, bijvoorbeeld", zegt leerkracht Veronique Verhas uit Berlare. "Dit jaar wilden we de negativiteit van de coronarisis ombuigen tot iets positiefs. Deze zomer hebben we heel wat mondmaskers genaaid, dus leek het ons leuk om iets met die mondmaskers te doen."

De leerkracht besloot met haar cursisten een "kerstvrouw" te maken: een etalagepop met een kerstjurk, gemaakt van mondmaskers, ter vervanging van een kerstboom. "Normaal gezien versieren we de school pas in december, maar we doen het nu iets vroeger. Om deze moeilijke periode wat op te vrolijken", vertelt de leerkracht. 

Lees voort onder de foto.

Meer dan 200 mondmaskers

De cursisten hebben er 4 weken aan gewerkt. "We hebben wekelijks een les van 3 uur, dus we hebben er in totaal 12 uur samen aan gewerkt. Maar de cursisten hebben ook thuis verder gestikt. Er zitten in totaal meer dan 200 mondmaskers in verwerkt", weet Verhas. "We hadden uiteindelijk zelfs wat tijd en materiaal op overschot. Daarmee hebben we ook nog een kerstoutfit voor een kindje gemaakt, in Tirol-stijl." 

De zelfgemaakte kerstversiering zal de hele eindejaarsperiode blijven staan op de school. Achteraf zal de kerstvrouw waarschijnlijk verhuizen naar een tentoonstelling in Sint-Niklaas. "Maar het is nog niet zeker of die tentoonstelling kan doorgaan. Het zal afhangen van de coronamaatregelen", besluit Verhas.

kasto80

Meest gelezen