PNC

Nestkasten voor mezen in Bree, Kinrooi en Maaseik: "Zodat die mezen de processierupsen opeten"

Het Provinciaal Natuurcentrum gaat na of de eikenprocessierupsen ook bestreden kunnen worden met koolmezen en pimpelmezen. Daarom worden de eikenbomen in Bree, Kinrooi en Maaseik nu uitgerust met nestkasten voor mezen. Het is de bedoeling dat de mezen in het voorjaar de processierupsen zullen opeten.  

Tot nu toe werden de processierupsen voornamelijk bestreden door de eikenbomen in het voorjaar te sproeien of door de nesten van de rupsen op te zuigen of weg te branden. Maar het Provinciaal Natuurcentrum wil nagaan of het niet eenvoudiger en milieuvriendelijker kan met natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen, zoals mezen. 

Vanmorgen werden de eerste 15 nestkastjes voor mezen opgehangen in de Schaafdijkstraat in Bree, een van de plekken in Noord-Oost Limburg waar de processierupsen veel hinder veroorzaken. "We hopen dat de mezen er hun nestje willen bouwen", vertelt Luc Crévecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC). "Vanaf april kunnen ze dan al van de rupsen beginnen eten.  En hopelijk hebben hun nakomelingen veel honger zodat ze veel rupsen naar het nest brengen. Want vanaf begin mei komen de jongen uit het ei."  

In totaal worden er 75 nestkasten gehangen in Bree, Kinrooi en Maaseik. Enkele daarvan worden uitgerust met een webcam. "Zo kunnen we nagaan of de mezen hun jongen wel degelijk processierupsen voederen", gaat Crévecoeur verder. Het PNC gaat ook nagaan of het aantal processierupsen vermindert in de bomen die uitgerust zijn met nestkasten. "We rusten 15 bomen in de straat uit met nestkasten, maar we controleren ook de andere eikenbomen in de straat, zo'n 100 meter verderop. We willen dat 5 jaar lang in kaart brengen."

2000 nestkasten

De nestkasten werden gemaakt door het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen, in totaal 2.000 stuks. "Hetzelfde onderzoek loopt ook in enkele gemeenten in de provincie Antwerpen en in Noord-Brabant en Gelderland in Nederland. En ook andere gemeenten en particulieren zullen nestkasten voor mezen hangen." 

Meest gelezen